Een laatste echte dag op de Golden Circle. Vandaag een iets minder gevuld programma en dat is maar goed ook. Vandaag staat in het teken van ijs! Onze dag is het avontuur van een gletsjer tot ijsparel. Een mooi proces die je helemaal kan volgen!

VATNAJOKULL

Als je je dag start weet je niet wat je mag verwachten. Alle brochures (en wikipedia) spreken over deze gigantische gletsjer die ettelijke vierkante km inneemt. 11% van IJsland om precies te zijn. Als je eenmaal naast deze gletsjer begint te rijden zie je hoe uitgestrekt deze eigenlijk wel is Wat mij vooral opviel is hoe dik het ijs is. Deze gletsjer is zelfs zo groot dat die z’n eigen nationaal park heeft verdiend. Hierin kan je een paar leuke wandelingen én kan je naar een aantal gletsjertongen gaan kijken. Ik ga ervan uit dat je wel excursies kan doen op de gletsjer maar die deden wij niet. Volgende keer wil ik er zeker zo eentje plannen.

SKAFTAFELL

Vroeger hing deze jongen vast aan de volgende gletsjertong. Deze plek ligt aan een cafetaria waar je de ochtend cafeïne nog eens kan bijtanken maar er is ook catering voorzien. Deze plek is makkelijk te bereiken met de auto. Je moet wel betalen voor de parking. 750SK en je kan betalen aan de computers in het “visitor center”. Hier geef je gewoon de nummerplaat van je auto in en je bent helemaal klaar om te gaan. Na een paar kilometer wandelen naast een enorme rotswand waar hier en daar een waterval uit komt vallen. Opnieuw zo’n plek waar je even je adem moet inhouden als je er voorbij gaat. Één van de volgende beelden is de eerste blik op het gletsjermeer en de gletsjertong zelf. Het is hier stil en je ogen vallen bijna uit de kassen als je rondom je kijkt. De ene kant heb je die rotswanden, voor je liggen er afgebroken stukken ijs in het water en dat allemaal met de Skaftafell op de achtergrond. Je kan er rond het meer wandelen en genieten van het uitzicht. We waren hier vrij vroeg en waren nog voor de eerste hikers die op het ijs op excursie gingen. We hadden bijna een maagdelijk uitzicht voor ons. Geen toeristen, geen excursiegangers gewoon wij twee met de stilte dat zachtjes werd verstoort door het kletterende water en natuurlijk een prachtig uitzicht!

We bleven hier anderhalf uur ronddwalen

SVINAFELLSJOKULL

Deze is te bereiken via een puttenparcours. Hier kan je de betere rijskills bovenhalen om te slalommen tussen de putten in de weg. Nog steeds heb je soms onderaan de auto een klein contact met de stenen die je net niet hebt kunnen ontwijken. Zolang het een klein contact is zijn er geen problemen! Deze weg is dus duidelijk voor de avonturiers. De locals vlammen je gewoon voorbij. Bij hen zie je de routine en het van buiten kennen van de weg. Als toerist lijk je dan wel een beetje de kluns maar goed we zijn er geraakt en we waren heus niet de enige kluns op de weg. Eens aangekomen kom je opnieuw bij een gletsjertong en gletsjermeer. Een prachtige omgeving om je ogen uit te kijken. Het leek wel beetje meer van het zelfde maar toch weer niet. Je kan dichter bij de gletsjer wat je nog een beter beeld geeft over de immense ijsmassa. Het beeld van de blauwe stukken gletsjerijs die ronddrijven in het meer is heel mooi. Het zijn helderblauwe stukken die je bijna doelloos ziet dobberen. Wetende dat er 10% van het ijs zichtbaar is geeft je een idee hoeveel er nog onder het wateroppervlak schuil gaat.

We hingen hier een half uurtje rond. De rit ernaartoe is maar 2km vanaf de Skaftafell maar het nam nog zeker een half uur (heen en terug) in beslag om er te geraken.

FJALLSARLON

Door het slechte weer konden we niet over het uitgestrekte meer kijken. Maar zelfs zonder het totaalbeeld was het best impressionant. De Fjallsarlon heeft een drietal stops die je alsmaar een ander beeld geven op het meer en je alleen maar een betere zicht geven op de hoeveelheid ijs dat er afbreekt om naar zee te stromen.

Als bijkomende attractie zwemmen er tussen de ijsblokken ook een hele bende zeehonden. Zij zijn zeker zo geïnteresseerd in ons dan wij in hen. Als je bij de verschillende stops je wagen even aan de kant zet kan je zo een bergje op wandelen en kom je boven aan een soort kuip van waar je een heel goed zicht hebt op het meer en de kopjes van de zeehonden die af en toe onder gaan. Ze hebben ook longen dus ze moeten af en toe ook nog eens bovenkomen. Het is leuk om te zien hoe deze beesten in het wild zich gedragen. We namen onze tijd om de kopjes te spotten en hadden ons zelf even neergezet aan bovenop het bergje zodat we rustig konden kijken. De zeehonden komen zelf na een bepaalde tijd dichter bij de rand van het meer om een betere glimp van hun toeschouwers te krijgen. De vraag is wie is er nu geïnteresseerd in wie…

Over de drie stops hebben we toch nog eens anderhalf uur gezet.

JOKULSARLON

Dit is een magische plek. Dit is een plek waar ijsrotsen uit de vorige bezienswaardigheden komen om te smelten en meegedragen te worden naar de zee. Er ligt als het ware een dam van afgebroken stukken ijs die af en toe geramd worden door een stuk ijs dat komt aandrijven en dan op eigenzinnige wijze aansluiting maakt bij de dam. Het leuke aan deze plek is de constant veranderende stroom van het water. Doordat er ijs bijkomt worden de andere ijsrotsen altijd op een andere plek aangevallen door de stroming. Je kan ook naast het water gaan wandelen en zo de “wachtende” stukken aanschouwen. Met een beetje geluk zie je zelf een stuk afbreken en zo naar de “dam” drijven. Beetje geduld kan hier zeker lonen :-).

Door het weer zijn we hier niet eindeloos kunnen blijven staan maar met een half uurtje hebben we toch een goeie impressie gekregen.

We bleven hier maar 30 minuten (vanwege het slechte weer)

DIAMOND BEACH

Eens het ijsmeer uitmond in de zee en zo de stukken die losgewrikt zijn meedraagt naar de zee is er nog 1 plek waar de ijsblokken nog verder smelten. Dit is wat ze noemen “Diamond Beach”. De plek heeft zijn naam niet gestolen. Hier worden alle ijsblokken gepolijst door de getijde. Eens dat proces de hele blok heeft overspoeld zijn de blokken helemaal doorzichtig geworden en kan je echt kijken naar het ijs en de gevangen zuurstofbellen in het ijs. Het ijs lijkt wel glas en fragiel in al deze unieke vormen. Dit is een plek die heel toeristisch is. Net zoals Jokulsarlon is het echt een druk bezochte plek. De foto’s uit de brochures zijn mooi maar de realiteit is dat iedereen hier gewoon een stuk ijs aan het fotograferen is. Je moet je hier even voor kunnen afsluiten en toch gewoon even in het moment genieten op je eigen “ijseilandje”. Ook hier zat de zon en het licht ons niet mee en werden de schitteringen van een diamant jammer genoeg niet echt zichtbaar. Maar het moet nog mooier zijn bij een beetje zon.

Hier bleven we 30 minuten met onze mond open kijken naar de diamanten parels op het strand.

Onze dag in cijfers

Kilometers gereden – 120 ongeveer 1u30

Tijd in

  • Skaftafell – 1u30
  • Svinafellsjokull – 1u (inclusief putten ontwijken)
  • Fjallsarlon – 1u30
  • Jokularlon – 30 minuten
  • Diamond Beach – 30 minuten
  • In totaal 11,3km gestapt
    Vertrek om 8u15 in Kirkjubæjarklaustur
    Aankomst in Hali omstreeks 16u

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.