In mijn vorige blogpost heb ik het uitgebreid gehad over het plan en de uitvoering van de eerste twee dagen van onze reis. Op de derde dag was het tijd om voor het eerst te verkasten naar een nieuwe bestemming. Eindbestemming vandaag was Kirkjubæjarklaustur. Vraag me absoluut niet om het dorpje uit te spreken :-).

Tijdens de nacht werden we bedekt onder een dekentje van sneeuw. In de ochtend vonden we onze auto terug, gehuld in een dikke 10cm sneeuw. Geen stress, even snel proper maken en vertrekken want het programma zat helemaal vol! Door de sneeuw kon ik in het begin van de rit niet echt doorrijden dus de vooropgestelde tijd was lastig te halen. Onderaan de blog zie je onze tijdsbestedingen om je een idee te geven hoe onze dagindeling in elkaar zat.

Vandaag gingen we overigens geïntroduceerd worden in vulkanen, vulkaanlandschap en nog meer van die natuurpracht! Maar eerst moesten we wel een beetje up to speed gebracht worden want onze vulkanen kennis was niet bepaald up to date te noemen. See you koetjes en kalfjes tot een volgende keer!

Lava Center

Na een uurtje rijden kwamen we aan bij het Lava Center. Dit nieuwe gebouw dompelt je helemaal onder in hoe IJsland is ontstaan en geeft je de perfecte omkadering voor de rest van de dag. Door middel van een film van 12 minuten en een interactieve tour heb je een goed idee welke vulkanen er bestaan. Welke uitbarstingen er allemaal mogelijk zijn en wat de gevolgen hiervan zijn. Het drukt je keihard met de neus op de feiten als je ziet hoe klein wij als mens zijn tegen het natuurgeweld zoals vulkanen en de daarmee gepaard gaande asregens en lavastromen.

We spendeerden ruim anderhalf uur in het Lava Center maar dat was de moeite waard!

SELJALANDSFOSS

Een waterval, een mooie en sierlijke waterval die in een ondiepe poel terecht komt. De waterval heeft een hoogte van 64 meter. Achter de waterval kan je ook wandelen maar daar kom je uiteraard niet droog van terug. Wij kozen ervoor om hier een redelijk korte stop te maken aangezien we nog heel wat op het programma hadden staan.

We aten er onze picknick en bezochten de waterval op een klein uurtje.

EYJAFJALLAJOKULL

Ja hoor! Die vulkaan die ons in 2010 een paar maand heeft bezig gehouden met asregens en zo de trans-Atlantische luchtvaart wat extra hoofdpijn heeft bezorgd. Aan de Eyjafjallajökull is een visitor center gelegen. Het is deze dagen wel dicht maar er staan borden buiten die je een uitleg geven over de families in de buurt van de vulkaan en hoe zij eigenlijk opnieuw vanaf 0 zijn moeten herbeginnen. Een mooi en eerlijk verhaal. De vulkaan is vandaag rustig maar wie weet gooit hij vroeg of laat letterlijk weer wat as in je eten…

We spendeerden er niet zo heel veel tijd 30 minuten tops!

SKOGAFOSS

Jep een waterval! Alles met -FOS achteraan doet iets met water. Deze is ook een weer een prachtige waterval. Je kan er naar boven via een lange trap tot je de waterval van bovenaf ziet. Van beneden uit lijkt de waterval gigantische hoeveelheden water naar beneden te storten maar toch kon ik de stroom die er was niet helemaal goed vatten. Dat leek precies niet helemaal in overeenstemming te staan met de hoeveelheid water dat ik naar beneden zag komen. Na de Gullfoss, Seljalandsfoss en deze kan ik niet zeggen dat watervallen me vervelen. Ze hebben elk iets unieks en zijn allemaal het bezoeken waard!

We spendeerden er ongeveer 45 minuten.

MYRDALSJOKULL

De derde grootste gletsjer van IJsland. We kwam hier aanrijden en wat meteen opviel was het mindere toerisme. Bij de vorige kon je soms met moeite parkeren en dat hadden we hier absoluut niet. We moesten een stukje wandelen tot we de gletsjer in het vizier kregen. Het lijkt maar wat ijs bij elkaar gepakt maar het is gigantisch qua oppervlakte en omvang. Ikzelf ben tot beneden aan de rivierbedding gewandeld om een foto te maken en ook hier zie je gewoon hoe klein je als mens bent tegenover deze natuursverschijnselen. Als je dan weet dat onder deze gletsjer de Katla vulkaan zit die al heel wat op haar uitbarstingspalmares heeft staan weet je dat water en vuur hier hele mooi verenigd worden maar voor zoveel problemen kunnen zorgen als Katla ooit nog eens van zich laat horen.

We spendeerden hier een uurtje

DYRHOLAEY

Een nieuwe dimensie in IJsland. Eentje van kliffen en vergezichten. Bovenop deze klif staat een eenzame vuurtoren. Als je links naast de vuurtoren naar de klif gaat kijken kijk je pal uit op een rotsformatie die je in vele toeristische brochures kan terugvinden. Van hieruit kan je opnieuw delen van Myrdalsjokull en de Eyjafjallajökull zien. Je kan hier ook nog een beetje gaan wandelen en nog verder genieten van het mooi uitzicht! Bij het uitzicht hoorde onze volgende stop in deze roadtrip. De Reynisdrangar!

We spendeerden hier een uurtje

REYNISDRANGAR

Rumor has it, dat de de 3 rotsen eigenlijk een driemaster is deze werd door trollen aan land te getrokken maar laat ons zeggen dat het niet helemaal volgens plan is gelopen toen ze versteenden toen de ochtend opkwam. Op zich is er los van deze 3 pieken in de beukende zee nog wel meer te vertellen over deze plek. De rots die het decor vormt voor onze versteende driemaster lijkt op een uit de kluiten gewassen kerkorgel. Met specifieke blokvormige rotsen en dat nog eens op een zwart strand van aangespoeld lava as. Een mysterieuze plek op zo’n 10 km van een dorpje met de naam Vik.

We spendeerden hier een half uur

MYRDALSSANDUR

Een tip van Xplore The North om deze plek aan te doen. Je moet hiervoor afwijken van de weg met nummer 1. Dit is de weg van de Golden Circle die IJsland helemaal omringt. Om bij deze plek te komen moet je je beste gravel skills bovenhalen en een beetje durf om op een padje te gaan rijden waar ooit al wel eens auto’s hebben op gereden maar hoe langer je het pad volgt hoe minder zeker je er van bent of die auto’s ooit zijn teruggekomen. Na 15 minuten dit pad te volgen zie je niets meer van de bewoonde wereld en ben je in een stille zwarte woestijn terechtgekomen. Het is een surreële plek om te zijn. Je hoort er niets en je lichaam stel niet je steeds de vraag “ben je zeker dat je nog verder wil?” Je kan er wel een paar mooie foto’s nemen en het lijkt alsof jij de eerste bent geweest die hier ooit is geweest. Mijn voetsporen waren de eerste in lange tijd die hier een spoor hebben getrokken. Qua Xploring kon dit wel tellen.

Hier waren we ook wel een uurtje bezig…

ELDHRAUN

Is nog zo’n vreemde landschap. Na een vulkaanuitbarsting is er een 40km lange lavastrook ontstaan waar nu mossen op zijn gaan groeien. Het lijkt wel of je door een groene wolk aan het rijden bent. De typische “fluffy” lijkende wolken zijn hier neergedaald en hebben zich laten begroeien met mos. Heel erg “schattig” als je ziet.

KIRKJUBAERJARKLAUSTUR

Ons totaal onuitspreekbaar dorpje. In dit dorpje is een heel leuke B&B gelegen met een familie schapenboeren als gasten. Ze hebben op hun landgoed een aantal chalets neergezet waar je gezellig kan vertoeven. ‘S Avonds serveren zij het lekkerste lamsvlees dat ik ooit al heb gegeten. De wederhelft koos hier voor een visbereiding die ook helemaal top was! In de buurt ligt ook nog een canyon maar deze hebben we niet meer kunnen bezoeken omdat het al donker was toen we aankwamen. Opnieuw een rede om nog eens langs te gaan!

Onze dag in cijfers

Ik reed ongeveer 240km oftewel 3u (vanwege de sneeuw)

We stapten 6.6km

Zolang waren we op de verschillende plekken

  • LAVA CENTER – 1u30
  • SELJALANDSFOSS – 1u
  • EYJAFJALLAJOKULL – 30min
  • SKOGAFOSS – 45 min
  • MYRDALSJOKULL – 1u
  • DYRHOLAEY – 1u
  • REYNISDRANGAR – 30 minuten
  • MYRDALSSANDUR – 1 minuten
  • ELDHRAUN – hier rij je door

Je komt op het eind van deze dag aan een dag van om en bij de 10u. Vrij vermoeiend maar het helemaal waard!


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.