Ik was al een tijdje aan het wegdromen van een vakantie op het eiland IJsland. De foto’s die je soms ziet op de sociale media zijn gewoon verbluffend. Het lijkt of elke amateur hier de mooiste kiekjes kan schieten. Als je dan even verder begint te lezen lees je over vulkanen, grote gletsjers, prachtige zwarte stranden en nog zoveel meer.

Tijd voor actie!

In Juni begon ik het wereldwijde web af te surfen met het idee. Ik regel dit even snel zelf. Al snel kwam ik erachter dat dit zelf inplannen behoorlijk tijdrovend zou zijn en dat ik potentieel toch maar iets raar gepland zou hebben. Daarom stuurde ik een mailtje richting Xplore The North. Ik stelde een paar vragen en kreeg hierop uiteraard ook een antwoord terug. Omdat ik me nog niet helemaal op mijn gemak voelde ben ik tot bij hen gereden om de reis even verder te bespreken. Hun manier van werken. Wat ze denken in 6 dagen te krijgen. Maar ook hele praktische zaken. Hoe is het weer daar? Hoe liggen de wegen erbij? Je wil toch een beetje zekerheid hebben voor je “ja” zegt.

Zeg Ja voor IJsland!

Na wat heen en weer mailtjes te versturen kregen we ons voorstel. 6 dagen inclusief reizen naar IJsland. We vlogen van op Schiphol naar Kevlavik. Hier ligt de internationale luchthaven. Deze ligt op zo’n 40 km van de hoofdstad Reykjavik.

Met dank aan Google voor de kaart. Onze trip gaat van Kevlavik tot in Hali. Zo een 440km als je de “Golden Circle in 1 dag zou afrijden. Dat was uiteraard niet de bedoeling! Wij gingen voor een roadtrip met vele tussenstops om zoveel mogelijk van die pracht van IJsland in ons op te nemen. In deze blogserie ga ik stukje per stukje proberen te ontsluieren wat we allemaal hebben gedaan…

Ritje naar Schiphol

Voor het werk zit ik heel regelmatig in NL (lees: elke week 2 tot 3 dagen) dus het ritje naar Amsterdam is niets speciaal voor mij. Alleen wou ik wel even checken hoe ik m’n auto op Schiphol kon achterlaten. Zeer belangrijk zo blijkt.

Op Schiphol ben je voor je auto te parkeren tussen de 50 en de 250 euro(!). Die laatste is weliswaar de Valet parking maar toch. Wij kozen voor de P4 basic parking aan 65 euro. 10 minuten met de bus en je staat voor de terminal vanwaar Icelandair vertrekt.

Voor het werk ben ik heel regelmatig aan het reizen en heb ik een bepaalde routine opgebouwd om door Security te gaan. De wederhelft moest beetje ge-coached worden maar dat ging helemaal goed. Eens voorbij security is het aftellen naar de vlucht!

IcelandAir

IcelandAir heeft een goeie formule om toeristen naar IJsland te brengen maar ook om de internationale luchthaven van Kevlavik te gebruiken als een “tussenstop” naar de US of voor de Amerikanen naar Europa. Slimme move om op deze manier ook met kleinere vliegtuigen de oversteek richting de US of EU te maken en dus mogelijks ook iets betere prijzen te kunnen aanbieden.
Dat gezegd zijnde was onze metalen vogel prima uitgerust en was het aangenaam reizen naar het onbekende eiland.

Kevlavik-Laugarvatn

Onze eerste kilometers op IJslandse bodem! We hebben een Skoda Octavia 4×4 als huurwagen. Met de spikes op de banden zou hij ons normaal niet in de steek mogen laten als het terrein een beetje ruwer zou worden. Vanaf de luchthaven moesten we ongeveer 120km overbruggen met een kleine tussenstop voor wat proviand aan te kopen om onderweg te kunnen picknicken. IJsland heeft geen buurtwinkel op elke hoek zoals we die kennen in Vlaanderen. Klein lijstje van aan te kopen dingen en blitsbezoek aan Kronan en we waren weer op pad.

Logeren op de boerderij

B&B’s – Je hebt er in alle smaken en kleuren. Onze eerste B&B was echt een toppertje! We sliepen in een grote hut met zicht op de vallei. De boerderij zelf was er eentje met koeien en dat, dat zullen we geweten hebben. Alles wat ze lokaal konden produceren boden ze aan in hun menu. Van homemade burgers tot ijs. Zowel de burgers als het ijs waren overheerlijk! Ik heb al heel wat burgers naar binnen gewerkt maar deze staat helemaal bovenaan de hitlijst! Ook het ijs was bijzonder lekker! Helemaal zelf geproduceerd en verkocht! Laat gerust een berichtje als je het adresje moet hebben.

Dag 1: Onze IJsland verkenning start!

Na een stormachtige nacht werden we wakker in een prachtige omgeving. Aangezien het al donker was toen we aankwamen wisten we niet goed hoe de omgeving eruit zag. Maar bij het openen van onze deur zagen we meteen een vergezicht en dat nog voor het ontbijt! Vandaag op het programma een paar kleppers!

We hadden Geysir, Gulfoss, Secret Lagoon en het Nationale Park: Thingvellir gepland staan in onze roadbook. Daarnaast hadden we  nog één extraatje in het roadbook staan maar deze hebben we geskipped in het voordeel van Thingvellir. Samen beslisten we dat we een stukje relaxatie op zouden geven voor een stevige wandeling in het Nationale park. In een jacuzzi zitten kunnen thuis ook, niewaar?

Geysir

Amper 15km van onze B&B hadden we onze eerste échte stop! Geysir & Strokkur zijn gelegen in een geothermisch gebied. Overal waar je kijkt zie je wolkjes opstijgen uit de aarde. Een surreëel beeld als je rond kijkt. In het park kan je hit and run doen en heel snel naar Geysir en Strokkur gaan kijken maar wij kozen voor de route touristique. We gingen in het park eerst een stukje wandelen en een beetje de omgeving in ons opnemen. Je moest al meteen de kuiten insmeren wat het ging er behoorlijk naar boven en beneden. Achter elke hoek zie je hier wel iets nieuws. Maar ook als je eens achter je kijkt zie je meteen hoeveel rokende wolkjes er opstijgen rondom deze 2 geisers. Geysir is dezer dagen niet meer zo actief. Hij knalt nog gemiddeld 1 keer per dag warm water in de lucht. Strokkur doet dat gemiddeld om de 4 tot 8 minuten. We hebben een paar uitbarstingen gezien en ze blijven impressionant elke keer als je ze ziet!

Los van de rookpluimen die een zwavelgeur met zich meebrengen zijn er ook overal kleine poeltjes te vinden. Niet iets waar je vrolijk je hand wil gaan insteken want deze poelen zijn tussen de 80 en de 100 graden Celsius. Perfect dus om een eitje in te koken.

We trokken ongeveer een anderhalf uur uit om in Geysir rond te lopen. Hiermee heb je het wel gezien. Je kan er nog wel langer rond hangen maar het programma was nog verre van gedaan.

Gulfoss

Gulfoss is een prachtige waterval. Je kan het niet bevatten hoeveel water er naar beneden valt. De betekenis van Gulfoss is de “Gouden (Gul) Waterval (Foss)” Met de auto is dit prachtig stukje natuur makkelijk te bereiken. Je kan er onderaan of bovenaan (dicht bij de giftshop) parkeren. Je kan dan simpelweg via een houten pad en trap de bovenkant en de onderkant gaan bezichtigen. In ons geval was de onderkant door het opspattende water al wel een onderneming die je af en toe wat deed uitglijden. Wij hadden zwaar winterschoeisel aan en toch schoven we af en toe weg. Geen zorgen ik heb er ook mensen op sneakers dezelfde wandeling zien doen en die kwam ook heelhuids aan. Mogelijks hebben zij wel wat meer kunst en vliegwerk moeten doen om er te geraken. Eens je er bent is het wel te gek hoeveel lawaai vallend water kan maken. Het geeft maar aan hoe klein wij zijn als mens bij al dat gebeuk en gebrul van deze waterval.

In Gulfoss hebben we onze tijd genomen en hebben we ongeveer 2u rondgelopen.

Secret Lagoon

Dit zwembad is het oudste zwembad van IJsland. Je zal denken: Ok, ze zijn gaan zwemmen. Helemaal correct! Alleen was dat wel in een zwembad waar al het water uit warmwater bronnen in de buurt kwam. Alle bronnen hebben er een temperatuur tussen de 80 en 100 graden maar lopen via kleine stroompjes naar het zwembad. Het is dus een zwembad gevuld met door Moeder Aarde opgewarmd water. Het stinkt er uren in de wind naar zwavel maar het deert eigenlijk niet meer na een tijdje. Je kan na het zwemmen nog langs het zwembad wandelen en alle poelen gaan bezichtigen.

Wat er ook te zien was op een afstand vanuit de Secret Lagoon zijn de geothermische serres waar ze in IJsland hun gewassen in kweken. Deze serres worden helemaal opgewarmd door de warmte uit de aarde. Er branden lampen om op deze manier ook de gewassen een goed aantal uur per dag groeitijd te geven. Wel eens cool om te zien hoe een volk zichzelf toch weer aanpast aan het land en hoe ze hiermee omgaan.

We namen ongeveer een uurtje de tijd om ons onder te dompelen in het water

Nationaal Park: Thingvellir

In dit Nationaal park werd IJsland eigenlijk gesticht en werden er wetten uitgevoerd en als men dan toch bezig was hebben ze op deze plek ook nog wel wat executies gedaan. Los van deze geschiedkundige waarde is er ook een geologische waarde. In Thingvellir sta je eigenlijk op de de breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent. Op deze plek zie je al heel veel van wat IJsland te bieden heeft. Het heeft een grote vlakte van wat vroeger lava is geweest. Een aantal diepe kloven en ook een prachtige waterval. We hebben hier anderhalf uur rondgelopen en hebben zo een stuk van het park kunnen verkennen. Er is zeker nog wel meer te bezoeken maar hiervoor komen we nog wel eens terug ;-).

Onze dag in cijfers

Kilometers gereden – 140 km – 2u

Tijd in

  • Geysir – 2u
  • Gulfoss – 2u
  • Secret Lagoon 1u30
  • Thingvellir – 2u30u
  • In totaal 11,5km gestapt
    Vertrek om 8u30 in Laugarvatn
    Terugkomst omstreeks 18u Laugarvatn

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.