Ik schreef jullie eerder deze week dat ik 21k ging proberen te lopen. Ik heb ondertussen sinds 29/09 al wat ervaring in het rennen. Dat lopen ben ik beginnen doen vanuit het idee dat ik dringend iets moest doen voor mijn gezondheid. Ik liep binnen de paar weken 5K, binnen de 15 weken na start 10K. Sinds dan was het doel om 21k te lopen oftewel een halve marathon. Sinds nieuwjaar ben ik al heel gemotiveerd bezig geweest. Ik heb ook al de nodige dipjes overwonnen die me een stuk terug hebben gezet in de planning.

De planning lag niet echt vast en ik deed maar wat. Met als gevolg meer pijntjes. Geen kort doel meer maar gewoon wat gaan lopen. Dat maakt op het eind van de rit alles weinig doelloos. Buiten tegen jezelf blijven zeggen dat je 21K wil lopen tegen de zomer (eind juni) is er echt niet veel meer dan dat. De beste is dat je eigenlijk geen idee hebt hoe je die gaat halen,..

Maar goed… terug naar de 21K van vandaag. Eind Juni staat echt voor de deur. Volgende week is RW17. Wat het op zich al geen top week zal maken om te gaan lopen, laat staan te presteren. Daarom moest het eigenlijk deze week gebeuren. Ik heb het geluk een bijzonder sportieve schoonbroer te hebben die als hobby wat in het water plonst, fietst en alsof je nog niet dood bent na die combo ook nog wat loopt. Hij doet dus met een korte verwoording aan triatlon. Vorig weekend had hij zich dubbelgeplooid in Luxemburg en zei me dat 21k wel in zijn kraam paste als “loslopen”. 21K als ochtendjog met andere woorden. 

Maar dat pastte dan weer in mijn kraam. Ik loop liever ‘s ochtends dan ‘s avonds. Met het warme weer van de voorbije weken kwam deze ochtend als geroepen 14 graden én een briesje was wat we voorgeschoteld kregen. Een tijd van 2u20 / 2u30 is geweldig dat was het doel. Maar het meeste van belang was het aantal KM’s . Ik moest en zou 21K lopen binnen een behoorlijke tijd. De route hiernaartoe moest absoluut niet glorieus zijn en ik koos voor een loop naast de Dender. Vertrekkende vanuit Denderleeuw richting Ninove en Geraardsbergen. Na 11km zouden we draaien wat op zich 1 km uitwandeltijd zou geven. Zo afgesproken onder elkaar en met mezelf…

De run!

Vorige week kreeg ik m’n schema door na de lactaattest. Ik had gelezen dat ik vooral in m’n zone 1 moest gaan lopen. Tijdens de loop probeerde ik hiermee rekening te houden. We zijn vertrokken in zone 1. Tempo van 7 minuten per km liepen we constant. Links en rechts eens een paar seconden afwijkend maar dit ging ons af en was in de lagere harstslagzones. Zo gezegd zo gedaan. 

Je krijgt natuurlijk wel een lastig momentje tijdens de loop. Mijn schoonbroer had flessen water/isotone dranken mee en bezorgde me eigenlijk alles wat ik nodig had tijdens de run! Goed gedaan kerel! We liepen tussen zone 1 en 2 richting keerpunt. Nadien was het de terugweg.  Wind in de rug en lopen maar. Maar toch zie je je lichaam hoger gaan in de hartslag naar mate de sessie vorderd. Ok ik liep ook een stuk in Zone 3 maar goed. Ik heb me er zolang aangehouden tot zolang m’n lichaam het aankon. Ineens werd zone 3 de standaard. Vertragen bracht ons tempo in gevaar en hebben we toch zoveel mogelijk proberen af te remmen. Je lichaam is natuurlijk al even bezig en reageerde in den beginne goed maar naar het einde toe kreeg ik toch moeite met zone 3 te behouden. Op het eind van de loop bleek dat ik nog geen 2 minuten in zone 4 zat. De uiteindelijke tijd was 2u33 minuten. Beetje over tijd maar ben super gelukkig dat ik de km’s heb verslonden! Ik was bijna het gelukkigste wezen op deze planeet.

Krampen tot achter m’n oren

Eens onze halve marathon afgelopen was kreeg ik echt gigantische krampen in de benen. Na een uurtje zijn deze wel overgegaan maar het leek alsof m’n kuiten niet meer wisten wat rust was. Tot aan de finish bleef het eigenlijk super vlot gaan met een leuke maar deugddoende check van doelen. 21K baseline staat dus vast en sneller doen is de boodschap… maar niet ongecontroleerd. Mooi het schema volgen en 17weken  hard werken om er te geraken. Mijn samenvatting volgens Polar kan je hieronder terugvinden.. 


Categorieën: Thoughts...

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

1 reactie

Lijstjestijd… – STIJN'S THOUGHTS · december 26, 2017 op 20:13

[…] Enerzijds ging ik verder lopen dan ooit tevoren. Ik moest 21k gelopen hebben en dit wel voor de zomer. M’n relaas hierover kan je lezen op m’n blog – Running: 21k baseline. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.