Ik had mezelf een paar doelen gesteld in het voorbije jaar waar ik nu nog steeds aan werk. Eén van deze doelen was onderandere 5kilometer in 5x 6minuten te kunnen afleggen.De 6 minuten per kilometer is een magisch getal voor vele lopers. Voor de niet lopers – 6 minuten per kilometer wil zeggen dat je aan 10KM/u loopt. Ik heb al meerdere malen gezegd dat ik het gevoel heb te “moeten” lopen om mijn energie kwijt te raken. Zo ook op 1 Februari. De vrouw des huizes lag met griep in de zetel. De zoon had net een fles naar binnen gewerkt en de dochter die was haar schoonheidsslaapje al aan het doen. Ik besloot wat te bloggen over hoe ik 14K aflegde op een goeie zaterdag. Het leek op een gewone avond. Maar ik had al een hele dag het gevoel energie teveel te hebben. Geen zittend gat hebben. Willen bewegen, niet goed weten wat te doen met mezelf. Zo rond een uur of 20 was het genoeg geweest. Ik stoptte met typen en trok de korte broek, t-shirt en loopschoenen aan. Het moest er bij wijze van spreken van af… Ik moest mijn uitlaatklep hebben.

Eens vertrokken voelde de 2 graden buitentemperatuur bijzonder frisjes. Handen en benen gaven de grijze massa aan dat ik op mijn kop gevallen was en blijven botsen. Maar wie gaat naar die 2 paar aanhangsels luisteren? Ik al zeker niet. Ik bleef doorgaan en kreeg al snel mijn eerste kilometer op de display van mijn Apple Watch gepresenteerd – 5minuten 57 seconden zo bleek. Goed gestart maar mogelijks toch terug wat te snel zoals altijd… Constant afwegen in mijn hoofd of het nu niet te snel was dat ik toch niet iets of wat tragen moest gaan lopen. Check hartslag – 160BPM – Check pijntjes – niet meer dan normaal. So far so good maar toch iets trager want ja het is nog 4 kilometer tot de kaap van 5. Je motor opblazen van in den beginne is nefast voor de feestvreugde op het eind… Ik ging wat trager lopen en kwam in de volgende 2 kilometer uit op 6 minuten en 13 seconden. 3km achter de kiezen en nog steeds een zeer goed gevoel. Maar je kan natuurlijk heel snel de man met de hamer tegenkomen die slaat er meestal niet naast.

Ik besloot na overleg met het engeltje en het duiveltje op mijn schouders om voor de 6 minuten per kilometer te gaan. Op dat moment zat mijn gemiddelde ongeveer op 6minuten en 7 seconden. Dit zou willen zeggen dat ik de laatste 2kilometer het gas volledig moest opendraaien om sneller te gaan en die 21 seconden goed te maken en dus de 6 minuten per kilometer te kunnen halen. Mijn voorlaatste kilometer tekende ik op aan 5.51. Dat gaf de burger behoorlijk wat moed om vol aan de bak te gaan in de laatste kilometer. Mijn gemiddelde was gezakt naar 6minuten en 3 seconden. Ik moest dus nog minstens 5 minuten 48 halen om mijn gemiddelde op 6 minuten te krijgen. Na 4 km voluit te zijn gegaan kan ik je meegeven dat het een lastige onderneming was. Tijdens het lopen zaktte de tijd naar 6.02 iets later naar 6.01. Ik liep dus sneller dan 6 minuten maar hoeveel dat was kon ik niet traceren tijdens die laatste kilometer. De laatste 300 meter waren doodgaan omdat ik echt met een laatste spurt mijn tijd naar de 6 minuten wou duwen. Spurtgewijs wist ik dat ik elke stap die ik nam dichter bij mijn 5 kilometer aankwam en mogelijks net niet of net wel ging halen. Een tril aan mijn pols gaf me aan dat ik 5km had gelopen. De gemiddelde snelheid die ik in de laatste kilometer neerzette was 5 minuten en 47 seconden.

Dit maakt dat ik mijn 5km gemiddeld aan 5 minuten 59 seconden liep. Wat een bijstelling was van mijn persoonlijk record met maar liefst 24 seconeden was. Qua voluit gaan kan dat wel tellen. De uitlaatklep die ik nodig had heeft er voor gezorgd dat ik alles heb gegeven en heel fier mocht zijn om dit te hebben gelopen.

Ik wil dit niet als nieuwe maatstaf gebruiken voor de toekomst. Ik heb nu voor mezelf bewezen dat ik het kan. De volgende weken staan in het teken van de weg naar de 21 kilometer. Na midden februari pik ik terug op met 3 tot 4 trainingen per week. De ene al wat pittiger dan de andere. Maar de weg is nog lang en mijn doel bereiken is pas gepland tegen de zomer. Er zullen nog vele kilometers gelopen worden tot die tijd. Elke kilometer is een stap dichter bij mijn uiteindelijke doel van 21 kilometer. Deze blog stond in het teken van de 6 minuten per kilometer. Om jullie een idee te geven – ik plan de 21 kilometer niet aan 6 te gaan lopen. Dat zou ik nooit uithouden in zo’n langdurige inspanning. Mijn bedoeling is om de 21 kilometer uit te lopen met een gemiddelde per km tussen de 7 minuten en de 7 minuten 30 seconden. Ofwel tussen de 8 en de 8.5 km/u. Tussen de 2u 30 en 2u40 zou dus mijn eindtijd moeten zijn voor 21km. Het doel staat ergens aan de horizon. Het is nu aan mij om ervoor te gaan!


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.