Nighthawk

Het voorbije jaar heb ik een hele hoop devices aan het internet gehangen. Streaming werd de basis van het TV kijken. Een goed thuisnetwerk had ik voorzien met een Apple Timecapsule. Of dat dacht ik toch… Af en toe begon die toch wat te haperen. Hoe langer hoe meer kon content van Netflix niet afgespeeld worden, gingen bepaalde commando’s naar de IoT (Internet Of Things) spullen niet meer door en ga zo maar door. Beetje lastig natuurlijk als je altijd achter de feiten moet aanlopen. Daarnaast was de ontvangst in een goed geïsoleerd huis ook niet altijd wat het zou moeten zijn. Dus er waren 2 problemen die ik eens moest aanpakken. Geen rush maar er eens over nadenken hoe ik bepaalde dingen ging fixen. Na wat over en weer surfen op het net bleef er eigenlijk maar 1 router over die heel goede reviews kreeg op het wereldwijde web, de Netgear Nighthawk AC1900. Even een prijsvergelijk gemaakt en bestelling geplaatst bij Amazon. Hier zat ik 10 euro goedkoper en ik zat er op dat moment niet echt mee in of ik die nu morgen of volgende week had.

Na de levering de Nighthawk meteen aangesloten op het thuisnetwerk. Extreem simpele setup… Je krijgt een standaard SSID waarop je kan connecteren met een standaard user/paswoord combinatie. Gigantisch uitgebreide functie lijst die ik stap per stap doorlopen heb. Extreem makkelijk allemaal. Ondertussen ook de SSID’s aangepast een gasten netwerk opgezet. Ik schreef wel degelijk SSID’s want ik heb een 2.4GhZ en een 5GhZ band opgezet. 2.4Ghz hangen alle IoT devices aan. Je kan er ook met een ouder toestel dat 5GhZ niet ondersteund op gaan surfen. Maar dat is niet de bedoeling aangezien dat de meeste toestellen allemaal 5GhZ ondersteunen. Het verschil is dan ook extreem versus 2.4Ghz. Waar ik dacht dat de timecapsule al geen slechte snelheden had heb ik die mening zwaar moeten bijstellen. Je merkt echt het verschil in snelheid. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Waar vroeger de timecapsule behoorlijk wat per draad had aangesloten heb ik er nu voor gekozen om de Nighthawk in onze berging te zetten en alle devices per Wifi te voorzien van connectiviteit. Is ook wat properder dan een lompe router met 3 antennes in je living zetten. Zo gezegd zo gedaan. Werkt allemaal prima… Vooral op de beneden verdieping… Boven verdiep durft het signaal al eens droppen. Sja goed geïsoleerde woningen hebben ook zo hun nadeel. Oplossing is dezelfde dan met de Time Capsule. Ik had nog een Devolo Powerline liggen die ik gebruik voor de bovenverdieping af te dekken met een extra SSID die ik beneden zelfs niet kan nemen. Het was één van de redenen waarvoor ik de Nighthawk heb gekocht maar de uitvoering is niet 100% wat ik er van verwacht had. Mogelijks krijg ik nog wel een betere ontvangst moest ik de antennes vervangen maar daar ben ik nog niet toe gekomen.

Een ander sideeffect is de netwerk migratie… Het klinkt absurt maar het is een gesukkel om al die verschillende toestellen over te zetten van het oude naar het nieuwe netwerk. Voor de meeste dingen is dat geen probleem. Die werken met een bridge die in het netwerk moet hangen zoals Sonos, Philips Hue. Dat is herpatchen en even rediscover doen. Een beetje herconfigureren en je bent weer up and running. Voor smartphones, laptops en dergelijke is het gewoon een andere SSID kiezen, paswoord ingeven en klaar is kees. Waar ik het ergste mee heb gevochten zijn de Belkin Wemo’s. Deze sturen bij aankoop hun eigen wifi signaal uit en connecteren dan op je wifi. Dat is super makkelijk maar is niet zo makkelijk om ze opnieuw te configureren. Hier heb ik wel wat bloed zweet en tranen op verspilt. Maar in the end doet alles het weer prima. Los van de netwerk migratie moet je ook al je IFTTT nakijken want ook hier kunnen nog oude IFTTT channels inzitten die niet meer herkent worden. Dus er was een paar uurtjes werk aan maar eens alles overgezet is werkt het prima! Top router waar ik ons thuis netwerk voor de komende paar jaren weer mee van dienst kan zijn.


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

1 reactie

Telenet & de R7000 (Nighthawk) – STIJN'S THOUGHTS · april 16, 2016 op 18:25

[…] Vandaag een blogpost voor de netwerk engineer met huis tuin en keuken skills. Ik kocht recent een nieuwe router voor het thuis netwerk wat beter te kunnen servicen. Bij de installatie zette ik de router in […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.