Vorige week bestelde ik samen met een collega een Philips Hue Iris en de 2.0 bridge met Apple HomeKit ondersteuning. Ik hoor je denken. Now what? Wel… Gisteren kreeg ik het pakket in handen. Bedoeling is om een achtergrond licht te hebben als we ‘s avonds TV kijken. Maar ook als we weg zijn om een licht aan te hebben. Daarnaast wil ik niet hoeven na te denken of de lamp nu aan of uit is. Integratie met IFTTT drong zich op.

hue2Zoals gezegd. Gisteren kreeg ik het pakketje. Tot daar alles prima. Eenmaal thuis heb ik het ding uitgepakt. In elk filmpje dat je kan vinden moet je eerst de bridge inschakelen en initialiseren. Zo gezegd zo gedaan. Bridge werkte heel snel en met de app was deze ook snel klaar op zijn eerste lamp te onvangen. Kleine hick-up als ik het serienummer moest inlezen aan de hand van de camera. Maar dit was snel verholpen door het gewoon zelf in te typen. Een aantal software updates later was mijn bridge nu helemaal operationeel.

hue-irisVolgende stap… Philips Hue Iris in het stopcontact en zoeken maar. Het idee dat ik binnen 2 minuutjes aan de opkuis moest beginnen begon al zachtjes te knagen… De app vertelde me dat er geen lamp te vinden was. Maar ik kan ze ook manueel toevoegen. Easy… Dacht ik. De volgende horde. Geef het serienummer van je lamp in. Euhm… Niks! Geen serienummer op de lamp/doos/afstandsbediening. Nergens. Google zou me wel kunnen helpen. Hier stootte ik al heel snel op een aantal filmpjes/walkthroughs hoe ik een
lamp kan toevoegen rond de app. Zonder serienummer. Laat het ons een forced add noemen. Er zijn 3 manieren om dit te doen.

Lampstealer/Lampfinder

2 Java interfaces die je lamp kunnen loskoppelen van zijn huidige meegeleverde afstandsbediening en daarna in de bridge toegevoegd kan worden. Niet de vooropgestelde weg maar het werktte voor veel mensen als ik het zo las dus waarom voor mij niet? Java applet aan het draaien, bridge vinden, voeg lamp toe – Failed, please try again. Na een aantal keer geprobeerd te hebben besloot ik dat dit nergens heen ging. Volgende mogelijkheid dan maar…
Indien je denkt dat het een oplossing voor jou zou kunnen zijn kan je met een snelle Google search deze wel applets wil vinden.

Pairen met behulp van de afstandsbediening.

Onderstaand filmpje toont perfect hoe het werkt. Ik probeerde het… Did not work for me. De lamp deed alle zoals in het filmpje maar toevoegen in de bridge? Nee dat niet! Klotenest!


Telnet

De volgende “intuïtieve” manier dan maar… Telnet… Fucking Telnet! Connecteren op het IP adres en dan poort 30000 invullen. Tijd om de boel stilaan in brand te steken want dat werkte ook niet! Bon terug naar af..

Zoek het niet té ver…

Ik nam de Hue Iris terug in de hand. Bekeek het nog eens grondig opnieuw. Ik merkte een klein etiketje op dat op het snoer van de Hue Iris geplakt was. In mini lettertjes stond hier het serienummer te blinken. Een uur tijd verloren door alle bovenstaande stappen om dan bij dit uit te komen. Even snel ingetikt en de lamp werd toegevoegd. Écht krijg toch iets! Shit zeg… Ik geef toe dat het niet al te snugger overkomt als je die laatste paragraaf leest. Maar toch een aantal bedenkingen.

  • Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het gewoon opgeven en dan maar genoegen nemen met bediening per afstandsbediening.
  • Mensen zonder iets of wat van Google skills hadden de alternatieve adds mogelijks niet gevonden.
  • Nergens op de Philips site is er een Knowledge artikel te vinden over waar de serienummer staan. Dat was de eerste reflex maar niets gevonden dus ja…
  • Intuïtie in het toevoegen is ver te zoeken.

IFTTT

Eens alles geïnstalleerd begon ik met de effectieve installatie van de nodige IFTTT scripts.
Hieronder een aantal ideetjes van mogelijks scripts.

IFTTT

– IF “Wemo is on” THEN “toggle Iris on”
– IF “Every day of the week at 11.30” THEN “toggle Iris off”
– IF “Exit an area” THEN “toggle Iris off”

Je kan het natuurlijk ook nog wat zotter maken maar deze zijn bijvoorbeeld heel goede om basic automatisatie van de lamp in te stellen.

HomeKit

ios-badge-works-with-apple-homekitApple lanceerde een dik jaar terug zijn framework Homekit. Het belangrijkste doel van Homekit is om producten te laten inpluggen op dit framework om je huis te automatiseren. Bijvoorbeeld aan de hand van Siri te kunnen vragen om de lichten aan te zetten. Super handig als je beschikt over een iPhone, iPad, Apple Watch,… Ikzelf probeerde het ondertussen al uit met de Apple Watch en iPhone en werkt behoorlijk. Er heerst af en toe nog een taalconflict tussen Siri en mezelf maar hoe langer hoe beter het wordt.

Besluit

De Philips Hue Iris lamp is heel leuk in gebruik. De app is intuitief genoeg om je lamp te bedienen. De installatie had sneller gekund had er gewoon een simpel stickertje verwezen naar het serienummer. De meest logische plek om te zoeken is op de lamp zelf en niet op het snoer. De verschillende work arounds verwijzen toch ook wel naar het feit dat er nog mensen problemen hebben gehad. Jammer dat de eerste experience een beetje overschaduwd werd door frustratie… Maar overall coole lamp en leuke integraties met onder andere IFTTT en Apple Homekit…


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

1 reactie

Smart Living: Hue’d – STIJN'S THOUGHTS · maart 11, 2017 op 14:15

[…] Ik schreef al eens een een stuk over mijn eerste avonturen met Philips Hue.  […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.