Lang geleden dat ik nog eens iets geschreven heb over IT. De blogpost op zich zegt niet veel voor de gewone sterveling maar ik denk dat de meeste IT’ers in de zaal deze zin al wel eens meer hebben gezien op slideware van de verschillende vendoren. Keeping the light on is eigenlijk waar heel wat IT’ers zich vandaag mee bezighouden. Gewoon zorgen dat de boel blijft draaien. Het vermijden van problemen en als er toch zijn ze zo snel mogelijk kunnen oplossen. Er echt voor zorgen dat de organisatie kan blijven doordraaien zonder dat er iemand is die ook maar iets merkt van de problemen die zich mogelijks voordoen achter de schermen.

Daarnaast is er ook zoiets als innovatie. Innovatie heeft een vreemde perceptie over zich. Innovatie is duur hoor je wel eens. Wel mogelijks wel maar dat hoeft het niet te zijn. Innovatie gaat hem over je tijd besteden aan dingen die het bedrijf/organisatie vooruit helpen. Vooruitgang is toch iets wat elk bedrijf wil? Snel blijven, je concurrenten voorblijven. Zoals ze in het Engels zeggen “Being on top of your game.” Zoiets moet toch overal mogelijk zijn? Je zou denken van wel maar er zijn toch wel een aantal factoren die tegenwoordig spelen.

c754f434a7300954404ddd790aec1836Enderzijds zijn we allemaal een klein beetje of in grote mate gewoontebeesten. Dus het is makkelijk om elke maand op het eind van de maand een cheque te ontvangen en gewoon gedaan te hebben wat je hebt gedaan. Niet verder te hoeven denken voor je werkgever gewoon ping betaald worden. Gewoon Keeping the lights on kan helpen. Maar is dat wel genoeg? Ikzelf probeer altijd wel een weg te zoeken om mijn werk te optimaliseren, te verbeteren. Mijn inbreng te tonen. Uiteraard is het zo dat wanneer men begint te zwijgen dat het je eigenlijk niet meer kan schelen. Dat is het punt waar je voor jezelf moet zeggen. Ik leg me neer of ik doe hetzelfde op een andere plek. Right…? Velen onder ons verzanden in het eerste. Het heeft toch geen zin hoor ik wel eens zeggen.
Wel het heeft altijd zin want je inbreng tonen en af en toe eens zwaar tegen de muur lopen hoort er allemaal bij! Dus innovatie start toch deels bij jezelf? Hoe kan mijn bedrijf beter werken door mijn inbreng? Hoe kan mijn bedrijf dingen optimaliseren door mijn inbreng? Dus eigenlijk kost innovatie niets meer als werknemer krijg je hetzelfde betaald maar je hebt toch het gevoel dat je mee aan het roer mag draaien. Klinkt goed hé?

Anderzijds zijn er natuurlijk ook wel tools die je het leven zoveel makkelijker kunnen maken. Als IT’er zit je vaak hetzelfde taakje opnieuw en opnieuw te doen. Ik zeg zomaar wat – een volume koppelen aan VMware. – Een VM aanmaken – Een applicatie deployen… Allemaal taken die je al 1000 keer hebt gedaan en die eigenlijk een gewoonte geworden zijn. Een procedure volgen en klaar is kees. In de agenda staat dan misschien wel iets zoals deploying application XYZ. Leuk maar zo afgezaagd… Zou je die tijd niet beter kunnen besteden? Daar kunnen bepaalde tools mee helpen. Deze tools zijn bijvoorbeeld workflow management tools. Je stelt een workflow samen hoe jij een applicatie wil gaan uitrollen en de software orchestreert deze voor jou. Dus er komt tijd vrij om jouw stukje van de innovatie te denken. Jij kan werken aan projecten die voor het bedrijf een verschil kunnen maken. Er is een shift van keeping the lights on naar het optimaliseren van de verlichting. Veel leukere inhoud van een job als je het mij vraagt. Uiteraard moet er nog steeds een stukje gekeken worden of het licht wel aan blijft. Maar dat zijn dan taken als een harde schijf vervangen of echte problemen oplossen die je niet alle dagen tegenkomt. Het metaal in een oplossing is nog steeds een belangrijke bouwsteen maar daar gaan we eigenlijk wel wat van weggaan de komende tijd. Er is een duidelijke shift aan het gebeuren naar management van het metaal. Automatisatie van het metaal. Laat het metaal voor jou werken en jij kan eindelijk eens iets anders doen.

Een vaak gehoorde uitvlucht om tools zoals hierboven beschreven uit te rollen is. “Ja maar dan pak je mijn werk af?” Neen, ik pak je werk niet af. De tool zorgt ervoor dat iedereen je in het team kan bezighouden met projecten die de toekomst van IT binnen je organisatie zullen vormen. IT zou wel eens the next big thing kunnen worden voor jouw bedrijf. Want hoe langer er on-line kan geleefd worden hoe meer interesse er zal zijn in de optimalisatie van dit on-line gebeuren. Hoe meer jij vandaag meedenkt met jouw organisatie hoe meer jouw bedrijf on top of its game zal zijn. Ik zie je denken. Geloof je dit nu echt? Ja echt, wie niet waagt niet wint. Maar als er kan aangetoond worden dat het op het eind van de rit goed is voor het bedrijf en dat het mogelijks een invloed heeft op de cijfers (in positieve zin), kan er altijd gesproken worden met mensen in het directieniveau over hoe dit voor het bedrijf goed kan zijn. Yes sir, I believe we can!

PS:  Een aanrader om eens vanuit een andere kant het digitale tijdperk te bekijken is het boek van Peter Hinssen – Digitaal is het nieuwe normaal!

Categorieën: Life

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.