cybercrimeVorige week lanceerde de Federale Politie een rapport over de criminaliteitscijfers overal te lande. Bleek dat ik toch in een behoorlijk veilige gemeente woon. Uiteraard is er criminaliteit maar dat is in elke gemeente wel het geval. Wat blijkt is dat de algemene cijfers in België gezakt zijn. Wat blijkt nog uit het rapport de criminaliteit is zich aan het herfocussen. In 2013 zijn er behoorlijk wat voorbeelden geweest. Denk maar aan de NSA files die ineens opdoken. Denk maar aan Belgacom die door een software probleem ook behoorlijk vatbaar waren voor het afluisteren van het verkeer. U denkt misschien ach dat is enkel bij de grote. Ja zeker! Maar ook voor u als persoon is het voor die mannen blijkbaar interessant. De politie riep bijvoorbeeld op om je webcam af te plakken als je hem niet gebruikt. Het loeren naar jou als je achter je pc zit zal in Nederland al een rechtzaak opleveren. Een jongeman waarvan de ouders dachten dat hij zijn huiswerk aan het maken was zat eigenlijk mensen te begluren. Zo’n 2000 heeft hij er zo kunnen begluren. Een teken aan de wand dat het mits een beetje computerkennis niet al te moeilijk is om wat mee te “loeren”.

Ik ben ervan overtuigd dat ” ‘t Internet” de tool voor de toekomst is. Je ziet allerhande webservices opduiken om ons het leven makkelijker te maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Dropbox, Office 365, Evernote, Salesforce, Microsoft Azure,… Naast deze services zijn er uiteraard weer wat donkere kantjes aan. Het internet is super belangrijk voor ons in de westerse wereld wat het ook meteen onze zwakke plek maakt. Deze zwakke plek kan en zal worden gebruikt door mensen/organisatie met minder goeie bedoelingen. Cybercrime is de juiste term om hier te gaan gebruiken. Als ik documentaires en websites mag geloven is mijn info maar ook de jouwe in het donkere kantje van het web al snel 100$ waard. Gewoon om je identiteit te kunnen gebruiken en misbruiken. 100$ die volgens mij snel terug kunnen worden verdiend. Stel je voor dat er een aantal  bestellingen op jouw creditcard gedaan worden maar nooit bij je terecht komen. Maar waar iemand anders wel het geniet van heeft. Dat om maar iets te zeggen. Je voordoen als iemand anders op het web is al 1000 keer gedaan. Het misleiden van mensen in de virtuele dimensie is makkelijk. Kijk maar naar al de perverts die rondschuimen op het web.

Is er een kant en klare oplossing? Ik zou zeggen neen. Je ogen openhouden en nadenken alvorens je iets doet lijkt me al een goeie insteek. Ben ik daar altijd een schoolvoorbeeld van nee ook niet. Het is voor iedereen een leerproces. Maar een leerproces dat zowel door de overheid als media moet worden versterkt. De overheid zou hier meer over moeten communiceren. Wat zijn de problemen die we dag in dag uit zien. Wat zijn nu de sweetspots van de criminelen ergens op deze bol. Communicatie is vandaag het probleem niet meer. Het gebruik ervan is iets anders.

Ikzelf ben aan het denken om bij ons thuis alvast een firewall te installeren. Dit om onze eigen data te beschermen maar ook als controle. Ik wil bijvoorbeeld wel weten waar mijn dochter met haar mobiel of computer naartoe surft. Uiteraard is ze hier nu nog te klein voor maar eens ze dit kan en mogelijks foute dingen te zien kan krijgen op het net wil ik al voorbereid zijn en weten hoe dit tegen te houden of op één of andere manier toch in te perken. Ik maak me niet de illusie dat ze nooit met foute dingen in contact zal komen maar voor de kleine mannen van vandaag is het web hun speeltuin van de toekomst. Zij zullen opgroeien met dit soort dingen en nooit iets anders gekend hebben. Onze generatie kent nog de evolutie van vinyl naar cd naar digitaal, van cassette naar digitaal, van VHS naar DVD naar Blu-ray naar digitaal. Maar zij zullen alleen maar digitaal kennen. De achterpoortjes zullen we hen moeten duidelijk maken. Waarvoor op te letten en hoe dit op één of andere manier te gebruiken zodat het voor hen als een goeie tool kan worden ingezet want de evolutie is nu eenmaal niet meer te stoppen.

Ze opsluiten in een glazen kistje heeft geen zin. Maar haar digitale opvoeding zal toch de nodige do’s en dont’s inhouden. Misschien ben ik wat paranoia maar beter zo dan het hardleers te ondervinden. En u ligt u wakker van de duistere kant van het web?

 

 


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.