Het woord cloud kent u ongetwijfeld. Het woord vliegt je zo nu en dan wel eens rond de oren. Een paar jaar terug was hét de marketingterm waar iedereen iets mee moest gaan doen. Iedereen had het wel over zijn cloud en hoe makkelijk wel niet is om daar alles in te deponeren wat je maar had. Het ging al je problemen oplossen. Problemen van een te kort aan resources, te kort aan kennis, te kort aan financiële mogelijkheden. Het leek een mooi en plausibel verhaal. Maar de invulling bleek toch wat moeilijker te zijn voor de meeste bedrijven. Want niet iedereen is klaar voor een verhuis naar de zevende hemel. De problemen worden niet allemaal opgelost integendeel er komen er nieuwe bovendrijven als je alles wil gaan outsourcen aan een cloud provider.

Ik zeg niet dat cloud per definitie slecht is en dat je er zover mogelijk van weg moet blijven. Neen! Integendeel… U denkt waarschijnlijk ja nu gaat hij zichzelf beginnen tegenspreken en heb ik al 3 minuten van mijn tijd verloren. Niets in minder waar… Ik ben niet te overtuigen dat je alles wat je vandaag in je datacenter staan hebt zomaar even over de muur kan gooien. Het zal terecht komen maar als je shit hebt in je huidige omgeving heb je diezelfde shit ook in de cloud dat zal niet opgelost worden. Ik zie wel een mogelijkheid om bepaalde functies van een bedrijf in een wolk te duwen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan e-mail. Deze oplossingen zijn matuur genoeg om daar te draaien en een migratie naar de cloud is ook makkelijker. Microsoft heeft bijvoorbeeld Office 365 die je een paar euro’s per maand per mailbox kosten. Het overwegen waard want ook back-up, collaboration, enz zijn ingebakken in dit systeem. Een paar euro’s per maand verwijderen je van het oude en het nieuwe werken. Je kan ineens een grote stap maken. Microsoft zorgt voor je omgeving en het kan je eigenlijk geen bal schelen waar die mails zich bevinden. Of toch?

In gesprekken met bedrijven te lande is er nog een belangrijke vraag die moet op tafel komen. “Hoe geraak ik van de ene cloud naar de andere?” Hoe moeilijk gaat mijn ene provider doen als ik naar zijn concurrent overstap? Zal ik dan alle medewerking krijgen of zal het verhaaltje gerokken worden? Hoe krijg ik mijn data terug en hoe ben ik zeker dat mijn data niet op straat kan belanden? Hoe veilig is het met andere woorden om mijn bedrijfsdata bij een bepaalde provider te droppen?

Allemaal vragen waar niet altijd een concreet en klaar antwoord op komt. Er is nog een hele weg af te leggen in het helemaal wegmigreren van lokale datacenters maar ook hier is een trend ingezet. De invulling op marketingslides was alleen makkelijker dan in realiteit mogelijk was. In meer en meer bedrijven beginnen we een dubbel model te zien. Een aantal functies worden in de cloud gestoken anderen blijven intern en worden misschien in de achtergrond wel klaargestoomd om on-line te gaan leven. Maar vandaag zijn we hier nog niet… Maar u las het goed we zijn “nog” niet maar ooit raken we er wel. Het is zoals VWware al een tijd op zijn slides heeft staan. “The journey to the cloud…” and a journey it is…

Nog een filmpje van Telenet over hun wolkenwinkel tot slot. De geniale Frank Focketyn is de verkoper van dienst…

Categorieën: Thoughts...

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.