12813.stripU kan het zich waarschijnlijk wel voorstellen dat het niet zo leuk moet zijn al je persoonlijke data kwijt te zijn door het falen van een technologie die je gebruikt. Waarschijnlijk ga je er ook vanuit dat de technologie die je gebruikt niet kapot zal gaan en is een back-up maken vaak iets wat te leiden heeft onder ons uitstel gedrag. Ik zal dat morgen wel doen hoor ik u dan zeggen… én 10 minuten na deze goede woorden heb je toch wel een fatale crash van het systeem dat op de té back-uppen lijst stond. Het is ons allemaal al wel eens overkomen. Ikzelf probeer dit op te vangen door meer en meer naar cloud alternatieven over te schakelen. Mijn persoonlijk archief zit in Evernote, iPhone met al zijn contacten/foto’s/instellingen zit in iCloud. Computers in mijn thuisnetwerk worden van back-up voorzien door een lokale NAS. Terugplaatsen van documenten, foto’s,… is in een vingerknip geregeld.

Binnen de bedrijven waar u en ik voor werken ligt dit net iets moeilijker. Een goeie back-up strategie is belangrijk! Hoe snel wil je opnieuw on-line zijn en welke data mag ik verliezen? Als u een beetje thuis bent in back-up zijn dit de belangrijkste vragen die moeten ingevuld worden. Recovery Point Objective of RPO gaat hem over de data naar waar ik kan terugkeren. Met andere woorden welke data zal er niet opgenomen zijn in mijn back-up en naar welke data kan ik me veroorloven om te verliezen? Recovery Time Objective zit hem eerder in het tijdsaspect. Hoe lang mag mijn applicatie niet beschikbaar zijn? Hoe lang kan ik me veroorloven om niet te kunnen werken? Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag in de markt. Laat ons beginnen bij tapes. Te vergelijken met een cassette die we vroeger in onze walkman staken om keistoer over de straat te lopen. Data staat erop maar de vraag is vooral waar staat ze en hoe lang duurt het tot ik het juiste stukje heb. U mag het vergelijken met het zoeken naar het  begin van een liedje op je cassette. Voor het zoeken hebben we software die dat voor ons mooi heeft bijgehouden en die weet waar alles staat. Dan begint het terugzetten van de kopie. Het hangt uiteraard af van hoeveel data men kwijt om een tijd tegenover de “restore” te zetten. Maar meestal is dit niet iets wat in 1,2, 3 gepiept is. Hier kunnen meerdere uren/dagen over gaan alvorens je terug bent waar je moest zijn.

Uiteraard is de technologie op zoek naar een alternatief om makkelijker en sneller alles kunnen terug te zetten. Ik sprak zelf over een NAS waar mijn data op staat. Eigenlijk mag je de bedrijfsoplossingen vergelijken met een uit de kluiten gewassen systeem met de nodige harde schijf capaciteit die je back-up regelen en bijhouden. Dit geeft ons uiteraard een berg voordelen. RTO/RPO kan teruggedrongen worden naar minuten, uren,… Sommige software kan zelfs de file structuur al terugzetten en naar de gebruikers toe “doen alsof” alles al terug beschikbaar is. Maar eigenlijk in de achtergrond alles opnieuw op zijn juiste plek aan het zetten. Wanneer een gebruiker dan zou vragen naar een bepaald bestand zal deze primair teruggezet worden en opgeslagen worden binnen de structuur die voorhanden is. Dit maakt het mogelijk om bepaalde omgevingen bijna instant opnieuw on-line te hebben.

U vraagt zich dan misschien af is tape dan echt dood? Wel, in mijn ogen bestaat er nog steeds een use case voor maar ik vrees dat dit vroeg of laat wel zal afgevoerd worden.  Meer en meer zie ik de mogelijkheid om ofwel richting disk ofwel richting cloud te gaan back-uppen. Het is een stuk efficiënter en heeft gigantisch veel voordelen. Hier zal uiteraard nog een hele evolutie komen om tape effectief buiten te gooien maar de beweging is ingezet en de klok terugdraaien lijkt bijzonder moeilijk… Ikzelf zal dit nog heel sporadisch voorstellen omdat de alternatieven simpelweg beter zijn en makkelijker zijn.

Desalniettemin is het zeer belangrijk om te beseffen wat je RTO/RPO is. Het antwoord 0 heb ik al gehoord maar de meeste bankrekeningen kunnen dit niet trekken. Een goeie definitie hoe data zal beschermt worden en hoe deze data zal teruggehaald worden is van levensbelang voor een onderneming!

Categorieën: Thoughts...

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.