20131110-204513.jpg

Ik had hier recent mijn voorkeur uitgesproken om bijzonder thuis alles om te zetten naar LED. Ondertussen hoorde ik wat mensen naar aanleiding van mijn post die me vertelden dat ik niet alles op LED hoef te zetten aangezien de kostprijs voor een gans huis niet helemaal op zal wegen tegenover de investering. Dat kan ik volgen.

De start
Daarom ben ik vorige week gestart met 1 lichtpunt met 4 spots om te zetten naar LED bij wijze van test. Ik heb hiervoor lampen van Philips gekocht. Vroeger gebruikte ik een spot van 50 watt. Deze gaf meer dan genoeg licht. Ik had in de winkel verschillende spots wat vergeleken op kleur en lichtsterkte. Ik kwam erbij uit dat een equivalent van 50 watt eigenlijk te sterk is. De kleur van de LEDs is iets witter maar valt nog wel goed mee. Ik kocht spots met een equivalent van 40 watt. Deze gebruiken effectief 3,5watt.

Kostprijs
De kostprijs was 18 euro voor 1 lamp. Dus echt super duur waren ze niet. Wetende dat ze bij normaal gebruik ongeveer 20000 uur kunnen branden. Dat maakt als je die lampen 8u per dag laat branden 2500 dagen ofwel bijna 7 jaar lang 8u per dag geniet van deze lampen en het mindere verbruik uiteraard. Toch de moeite op onze leefruimte verder uit te rusten met LEDs. Daar brand het licht meer dan elders dus lijkt me dit wel een goeie plek om van daaruit verder te bouwen aan een LED verlicht huis. Bent u eigenlijk bewust met u energie factuur bezig?


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

2 reacties

youngcrazyfool · november 12, 2013 op 08:14

Eigenlijk niet heel erg, maar misschien zou ik dat wel moeten doen. Ik denk dat ik toch eens ga overwegen om ook sommige lampen te vervangen door LED versies.

kevin · november 13, 2013 op 15:03

Ik had van de start al overal leds gedaan. Resultaat is dat nu gans het huis overal leds zitten. Van keuken tot trap verlichting, van Slaapkamer tot zelf de achtertuin. (een grote spot). Maximale verbruik in de tuin is 40 Watt.

Enkel in de garage blijven de TL lampen. Deze waren ongeveer 200 euro/ stuk.

Trouwens, ik had voor de living gekocht om zowel warm wit als koud wit te steken. Door aan de lamp te draaien, kies je zelf de warme of koude kleur. Een aanrader!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.