Convergence of het samensmelten van verschillende technologieën in het datacenter. Dat is waar ik het vandaag met jullie eens wil over hebben. Dat we vandaag meer en meer in bouwblokken denken lijkt me logisch. Een bouwblok supporteert een bepaalde applicatie voor een bepaald aantal gebruikers. Wat de inhoud van die bouwblok is mag eigenlijk niemand interesseren. We spreken uiteraard over de klassieke componenten zoals netwerk, servers, storage. Maar van wie die komen, welke vendor die heeft gemaakt heeft zou van secundair belang moeten worden. De laag die bovenop dit allegaartje komt is van levensbelang. Hier zou je elk facet van de omgeving mee moeten kunnen aansturen. Dit zou je control center moeten zijn. Je radar op je volledig omgeving. Als er iets fout loopt moet het hierin te vinden zijn.

Je kan  door deze manier van denken je voordeel doen aan goedkopere hardware die je software matig kan gaan sturen. Laat ons eerlijk zijn alle hardware wordt vandaag aangekocht bij dezelfde fabrieken in het Oosten. Het is wat je ermee doet in software. De extra laag die ervoor zorgt dat stomme hardware een slim kantje krijgt. Vandaag heeft elke vendor zijn stukje software die ze in de markt positioneren als hét product dat de desbetreffende klant moet gaan aankopen. Is ook een logisch dat elke vendor met zijn stukje de markt opholt en schreeuwt dat dit het beste is dat ze ooit hebben gemaakt. Nog sterker… Het beste wat de klant ooit zal zien. De klant zal nooit nog iets anders willen dan product x van vendor y.
Vandaag zie ik meer en meer producten opduiken die de omgeving bij de klant kan gaan beheren vanop het hoogste niveau. Ze zitten vandaag nog niet in een volwassen stadium en zijn vaak nog gelimiteerd tot een bepaalde technologie binnen een datacenter. Er is meestal ergens een blokkerende factor waarmee je toch tegen de technologische lamp loopt. Maar Ik denk dat we binnen 5 jaar diezelfde producten nog eens moeten bekijken. Deze zullen zeer hard geëvolueerd zijn en zullen wel degelijk de openheid hebben om hier met alles van je datacenter op te connecteren.
Vandaag zie ik bijvoorbeeld VMware zeer sterk inzetten op software defined datacenter. Alleen vrees ik dat ze tegen de schenen van hun hardware partners aan het stampen zijn. Wat zal een HP, Dell, IBM zeggen wanneer VMWare met hun virtuele networking, virtuele storage komt aandraven? Zouden ze zichzelf dan toch in de voet aan het schieten zijn ten voordele van andere vendoren op de markt? Vandaag heeft VMware alleen maar te verliezen. 100% marktaandeel is vandaag in België nog 80%. Dat is al 20% aan andere vendoren verloren. Die andere vendoren zijn eigenlijk te beperken tot 1 grote met een gigantische marketing machine achter zich. Microsoft heeft de markt in zijn greep en ze zitten overal wel ergens binnen. Het sterke aan Microsoft is dat ze vandaag ook een zeer sterke managementsuite hebben waar ik wel meer en meer in geloof… Het zal alleen maar interessanter worden de komende jaren in het IT landschap. Dat ziet er nu al aan te komen én als IT partner zit je middenin deze strijd! We zullen zien wie hier het sterkste uitkomt op het eind van de rit…
Tot slot nog eentje om m’n blog af te sluiten met een lach. Dilbert cartoons over IT you got to love them!
 Dilbert_and_Convergence

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

1 reactie

Hans De Leenheer · oktober 24, 2013 op 15:09

Mijns inziens haal je toch enkele dingen wat door elkaar. Convergence in essentie is het samenbrengen van building blocks onder 1 noemer. Bij sommige vendors (HP/DELL/VCE) beperkte dit zich tot een sales-model waar gewoon al de componenten die men vroeger apart kocht nu onder 1 SKU kon aankopen. Andere gaan daar verder in en brengen al die building blocks in 1 fysieke component. Deze zijn de HyperConverged systemen zoals Nutanix en SimpliVity die vandaag heel populair zijn. Het Software Defined Datacenter verhaal echter gaat verder dan convergence. Het gaat om het volledig loskoppelen van de control plane wat je correct aangaf. Convergence op zich heeft weinig an sich met SDDC te maken.

Je tweede punt is een heikel punt waar al een tijdje over gepraat wordt; is VMware zich aan het afstoten van haar technical partners? Ik ben hier niet echt mee akkoord en schreef hierover vorige week mijn gedacht op mijn eigen blog: http://hansdeleenheer.blogspot.be/2013/10/i-want-it-all-and-i-want-it-now.html

Laatste klein puntje: een marktaandeel van 80% voor VMware is al lang geen waar meer hoor. Samen hebben VMware en Microsoft een 85% van de markt (onder ‘andere’ vallen dan KVM/XEN/Oracle/Parallels/…) Microsoft ligt eerder rond de 25% and VMware iets minder dan 60%.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.