Anderhalf jaar terug kochten we onze hond Mac. Het beestje woonde samen met ons op het appartement en verhuisde met veel plezier mee naar ons huis. Een grasveld onder de poten is net wat ze alle dagen nodig had. Kunnen lopen, snuffelen, kijken & andere honden bespieden bij de buren vanop een ligstoel.

Voor de aankoop van een pup is het wel degelijk “bezint eer ge begint”. Want naast het schattig bolleke wol dat je koopt schuilt er een scherpgetand bijtertje. In het begin brak ze alles af tot we ze in de pas konden doen lopen. Door de hondenschool Martin Gaus hebben zowel wij als de hond een goeie basis meegekregen. Wij kregen de basis mee hoe we dingen moeten aanleren en hoe we onze hond moeten begrijpen. Zij kreeg de basis mee zoals zit, af, stop,… Vandaag is Mac een leuk knuffelmonster geworden. Af en toe steekt ze nog wel eens iets uit maar door de band is dat kleine bijtertje en afbreker geëvolueerd naar een gehoorzame, enthousiaste hond. Het luisteren lukt zeer goed en nieuwe dingen aanleren is voor haar ook nog steeds geweldig. Ikzelf merk dat ze het leren van nieuwe dingen wel degelijk nodig heeft om steeds opnieuw te benadrukken wie de baas is. Ze ziet mij op dit moment als “de leader of the pack”. Want dat zijn we eigenlijk wel degelijk we zijn een roedel van mens en dier. Zo is het ook hoe zij ons ziet. Hoe meer je toelaat hoe lager je op de ladder terecht komt. Haar karakter laat niet toe om over ons te laten lopen dus we moeten ervoor zorgen dat we steeds boven haar blijven staan. Zeker ook met een steeds groter wordende dochter is het belangrijk om zeer snel duidelijk te maken waar de grens is. Dat is trouwens altijd de gouden regel. Spreek als het ware met je hond of huisdier af waar de limiet is. We hebben bijvoorbeeld een duidelijke “afspraak” met elkaar tijdens het spelen. Wanneer ik mijn handen omhoog steek stopt het speelbijten, wegduwen, lastig vallen van elkaar. Dit is van kleinsaf het signaal geweest dat het spelen erop zat. Als baas moet jij bepalen wanneer er gestopt/gestart zal worden met spelen. Wanneer de hond dit in jouw plaats beslist mag je dit niet laten gebeuren. Wanneer Mac bij mij komt met haar frisbee om te spelen wil zij starten met spelen. Voor mij geen probleem maar voor ik gooi met de frisbee laat ik haar eerst een oefening doen bijvoorbeeld zitten, liggen,… Ik beslis wanneer ik zal gooien met de frisbee is het signaal dat ik geef. Ik blijf in controle. Daar denk ik dat vele baasjes de mist in gaan.

Dit en een heleboel regeltjes die we hebben geleerd bij Martin Gaus hondenschool had ik al eens geblogged. Voet bij stuk houden en je pup het nodige krediet geven om te groeien is zeker en vast ook belangrijk. Er voor zorgen dat je steeds “on top of things” bent is op lange termijn alleen maar beter. Er bestaan een aantal boeken van Martin Gaus en ik kan jullie alleen maar aanmoedigen om deze eens op te zoeken. Voor onze hond werkt het prima!


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.