Vorige week was ik op een trainingssessie. Deze trainingssessie werd gegeven door 2 personen. De eerste kende ik al en het verhaal dat hij kwam vertellen was hetzelfde als wat ik 2 weken ervoor had gezien. Dat wist ik voor ik me inschreef. De tweede persoon kwam ons dingen vertellen die ik nog niet kende. De man zit al van 2005 in het vak dus mijn verwachtingen waren toch wel hoog gespannen. Ik had gehoopt een overtuigende presentatie te krijgen met alle mogelijkheden zorgvuldig opgelijst. Niets van dat. Het was een les in how not to present. Powerpoint die mijn inziens in whiteboard had moeten gegeven worden. Maar toch tegen beter weten in ver-powerpoint was. Daarbovenop kwam dat de presentator niet voorbereid was en zeer zenuwachtig bleek te zijn. Aan dat laatste kan je niet heel veel doen maar wanneer je voorbereiding goed is zal je presentatie al een stuk vloter verlopen én zal je je ook op je gemak voelen. Misschien een aantal tips die ik gebruik bij het geven van een presentatie…

Powerpoint is een rode draad
Dat is wat Powerpoint zou moeten zijn. Een rode draad doorheen een verhaal dat de presentator vertelt. Wanneer je je verhaal goed beheerst zal eigenlijk je PPT niet nodig hebben. Maar zal dit je verhaal versterken.

Oplijsting
De neiging om je slides vol te zetten met gegevens. Je verhaal neerpennen op een slide maakt alles onoverzichtelijk. Gebruik je PPT niet als handleiding voor de klant. Lijst je gegevens op en schrijf ze niet uit. Regel hier is 10 woorden op een slide. Lukt niet altijd maar het proberen waard.

Whiteboard
Probeer je verhaal in een whiteboard te gieten. Hier zie je het verhaal opgebouwd worden. Als presentator ben je verplicht je verhaal te beheersen. Whiteboard laat je ook toe wanneer er een vraag komt deze te tekenen en uit te leggen op de whiteboard. Je bent met name een stuk flexibeler in je verhaal.

Bereid je voor
Onze agenda’s zitten allemaal goed vol maar plan een uurtje in om je goed voor te bereiden. Jij moet op voorhand weten waar je verhaal naartoe gaat. Wanneer je verhaal nergens naartoe gaat en de ontvangers van de presentatie op het eind van de rit op hun honger laat rusten heb je geen goeie presentatie gegeven.

Vraag om opbouwende kritiek
Wanneer collega’s mee in je presentatie zitten vraag hoe het verhaal overkwam. Wat was goed en wat niet? Want we zijn nooit te oud om te leren.

De God van presenteren was Steve Jobs. Check eens wat YouTube filmpjes van hem. Probeer je verhaal in zijn manier van presenteren te gieten. Weet wel dat Steve Jobs een enorme perfectionist was en sommige presentaties tot vervelens toe heeft geoefend. Dat is uiteraard iets waar wij minder de kans toekrijgen. Maar kijk vooral naar zijn manier van vertellen. Kijk naar hoe zijn slides zijn opgebouwd. Daar steek je al heel veel van op…

Categorieën: Thoughts...

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.