Een acquisitie van een tijdje terug. Ik wist een tijd terug nog niet zo heel goed wat Quest is en wat het kan betekenen voor bedrijven. Ondertussen doet de buzz zijn werk. Op dit moment kan ik me toch al een beter zicht vormen. Quest bestaat uit zo’n 200 producten. U begrijpt dat ik je niet tot zondag ga bezig houden met het lezen van deze post. Daarom ga ik m’n uiteenzetting in stukken bloggen. Maakt het leuk voor jullie om geen 200 pagina’s te moeten lezen en mijn vingers zullen me dankbaar zijn voor het niet typen van deze 200 pagina’s in 1 keer.

Ik had het graag gehad over wat voor mij persoonlijk een zeer belangrijk iets is. Zijnde performance monitoring nog beter Application Performance Monitoring (APM).
Performance monitoring is 1 ding maar wanneer je dit specifiek gaat richten op een applicatie kan je eigenlijk zien hoe de user experience is. Aangezien ik al een aantal keren over end-user trends schreef mag u dit dan ook niet verbazen. Ik heb het al meerdere malen neergeschreven. Users vinden het niet erg dat er dingen veranderen zolang het maar ten voordele is van het gebruik. Dat gaat over VDI naar BYOD maar ook naar de introductie van bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsapplicaties. Maar hoe kan je nu meten dat de ingrepen die je hebt gedaan ten goede komen voor de user? Hoe is de gebruikerservaring? Het is vaak het geval dat een grotere IT omgeving verschillende teams heeft bijvoorbeeld een storage-, server-, virtualisatie-, netwerk-, applicatieteam. Elk team heeft een SLA te halen. Laat ons voor de gemakkelijkheid 99% uptime nemen. Wanneer elk team naar hun managers een rapport stuurt hebben ze allemaal groene lampjes. Iedereen haalt zijn doel met vlag en wimpel. Maar toch is de user experience slecht. De helft van de tijd kunnen ze niet aan de applicatie de andere helft van de tijd is de applicatie niet responsief genoeg. Hoe komt dit nu?
Wel logische uitleg als je het mij vraagt. De 99% is prachtig maar we zitten nog altijd met die 1% downtime per team. Meestal zijn dit verschillende silo’s die met elkaar maar een minimum van de tijd spreken. Dus de kans bestaat dat de 1% niet op dezelfde tijd valt als de andere teams. Dat maakt natuurlijk dat op het eind van de rit de user geen 99% uptime ervaart maar eerder iets van een 75%. Uiteraard is dat niet wat het management wil zien. Zij hebben 99% vooropgesteld en dat moet gehaald worden. Maar hoe kan ik nu zodanig monitoren dat ik kan achterhalen welke factoren bijvoorbeeld traag zijn? Makkelijker off-line zijn? Wel hiervoor hebben we een software die Foglight heet.
Deze kijkt door de verschillende lagen naar de volledige stack. Er zitten dashboards in voor de verschillende teams. Maar ook op management niveau kunnen ze een globaal dashboard openen en kijken hoe de volledige stack het doet én wie goed bezig is en wie niet. Op deze manier zal op het eind van de rit de gebruikerservaring beter zijn door het intensief bijsturen en remediëren met deze nieuwe view op de omgeving. Het spreekt voor zich eens de ervaring beter is dat hier ook een return on investment (ROI) mee gehaald wordt want een blije werknemer is toch een productieve werknemer?
Daarnaast zal er ook kunnen gekeken worden welke factor ervoor zorgt dat de ervaring naar beneden gaat en hier kunnen dan beter geplande investeringen tegenover staan. Die op hun beurt ervoor zorgen dat de volledige omgeving weer een stap dichter staat tegenover de te halen uptime. Aan de hand van deze gegevens kan er een betere IT strategie uitgedacht worden.
Foglight hebben we ook in een versie die wat afgeslankt is maar die hetzelfde resultaat probeert na te streven. Deze versie heeft vooral een focus op virtuele omgevingen. Deze versie heet vFoglight. Topproducten met heel wat naam in het IT wereldje. Ik kan alleen maar blij zijn dat Dell deze koers ook begint te varen! Ik ben alvast fan!
Categorieën: Dell

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.