Een tijd terug schreef ik al eens over Generation Y. Daarop aansluiten wil ik het toch ook wel eens hebben over het BYOD principe. Ik ben voor vrijheid van materiaal. Uiteraard werk ik bij Dell en is dat net iets moeilijker om hier met een toestel van de concurentie aan de slag te gaan. Maar toch doen we mee in de trend van BYOD. Ikzelf heb een interne functie maar ben wel gemotiveerd om ook ‘s avonds mijn e-mail nog te lezen. Ik wil wel niet altijd mijn laptop bovenhalen maar ik wil gewoon in my eigen luie zetel met mijn eigen iPhone in de hand mijn mail kunnen lezen.
Op m’n vorige job kon dit door rechtstreeks contact te leggen naar de Exchange maar Dell laat dit niet toe. Ik kan ze wel begrijpen qua zekerheid en veiligheid is dit behoorlijk nihil.
Iedereen kan dan vanop zijn privé portable die connectie beginnen gebruiken, elk mobiel toestel instellen om zijn of haar mail op te ontvangen. Dit principe kan werken maar veilig is iets anders. Daarom werkt Dell met een app. Deze app zorgt ervoor dat je in een soort bubbel je mails kan openen. De connectie is volledig secure en hier kan niemand “meelezen”. Ik heb wat ik wil Dell heeft wat zij willen. Perfect match als je het mij vraagt!
Bring Your Own Device (BYOD) is natuurlijk ook meer dan alleen maar ervoor te zorgen dat de eigen smartphone de mails kan gaan ontvangen van de werkgever. Op lange termijn gaan we naar het volgende principe. Je mag kiezen welk toestel je meebrengt je werkgever geeft je pakweg 600 euro en je doet ermee wat je wil. De werkgever behoud zich het recht om dit toestel te managen maar jij werkt wel met je eigen gekozen laptop of desktop. De oplossing is nog niet zo makkelijk als ik het misschien laat uitschijnen. Want als IT admin is er de vraag hoe kan ik dit volledig toestel monitoren en managen? Ik ben ervan overtuigd mijn post rond VDI wel in de picture zou kunnen komen lopen. Op de BYOD laptop een software installeren waarmee je connectie kan maken naar het datacenter van de werkgever. Dit op een veilige en makkelijke manier. De IT verantwoordelijke kan dan de image gaan monitoren en managen. De virussen die eventueel op de portable zouden beland zijn kunnen  hun weg niet vinden naar de company image want deze zit afgesloten in een bubbel. Deze bubbel maakt enkel gebruik van de resources die eronder zitten zoals processor, memory, HDD, netwerk. Makkelijker kan eigenlijk niet meer… Op de koop toe hoef je ook geen zotte dingen te gaan doen als je zelf eens iets wil doen op je laptop van het werk want deze kan je nog gebruiken als privé persoon. Ik denk zelf dat het op termijn zo ver zal komen dat we meer homeoffice zullen gaan doen en dat we zelf op onze persoonlijke computer de software om connectie te leggen naar je eigen corporate infrastructuur zal kunnen installeren en dat je zonder scrupules je eigen machine kan gaan gebruiken. De ultieme vrijheid als je het mij vraagt. Ik gebruik vandaag bijvoorbeeld de Citrix Receiver om een configuratie programma te openen op mijn iMac. Handig als je eens rustig wil doorwerken op een groot scherm. De evolutie is al een lange tijd terug ingezet. Er is nog wel wat werk aan de winkel en we mogen niet blind zijn voor de valkuilen in deze oplossingen. Hoe staat u eigenlijk tegenover BYOD?

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

3 reacties

Laurentvh · februari 7, 2013 op 11:13

Interessante materie, speelt momenteel ook bij ons meer en meer op het bedrijf welke houding we moeten aannemen tot het BYOD fenomeen, en van klanten krijgen we dezelfde vragen. We hebben het dan nog niet gehad over de privacy & juridische omkadering van BYOD.
Ik werk voor een Dell enterprise partner, en ben eigenlijk virtualisatie/storage specialist, maar momenteel tussen 2 projecten door even het volledige Dell KACE verhaal aan het bekijken, en dus heel benieuwd of we met de KACE3000 het BYOD gebeuren kunnen gaan managen (en aan banden leggen) …

    Stijn · februari 7, 2013 op 11:30

    De Dell KACE zou inderdaad het één en andere extra moeten gaan kunnen. Heb er me nog niet op kunnen toeleggen maar binnenkort komt dat er waarschijnlijk nog wel van. De vraag is vooral hoe een bedrijf hier tegenover staat. Sommige houden vast aan oude gewoontes maar in IT is dat té moeilijk om in een oude gewoonte te blijven denken. Anderen staan hier voor open en kunnen dit in hun eigen voordeel draaien. Dat maakt het uiteraard weer een stuk interessanter.

STIJN'S THOUGHTS | Work VDI · augustus 11, 2013 op 12:16

[…] schreef al rond BYOD en VDI een paar posts. Vandaag ben ik eigenlijk in een oplossing gerold waarover ik zelf schreef. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.