De beweging om alles te gaan centraliseren is al een tijd aan de gang. We hebben in het verleden het gebruik van servers centraal gaan doen. Met als gevolg dat er ergens een gemeenschappelijk punt moest zijn om een hoop fancy features op de wereld los te laten. Pionier hier was VMware. Zij hebben het landschap in het datacenter drastisch veranderd. Uiteraard zijn er altijd nog aan aantal slimmeriken die nog een stuk verder denken. Wat als we de volledige IT omgeving nu eens overhoop gooien en alles centraal gaan beheren? Maakt het ons dan nu niet veel makkelijker? Je zou denken van wel. De beperking van enkel de servers te gaan virtualiseren was voorbij. Wat als we nu eens begonnen met applicaties te publiceren? Vanop afstand de applicatie benaderen. Maar wel centraal beheren. Op deze manier werden de vrienden van Citrix bekend in de IT wereld. Hun vooruitstrevendheid om applicaties vanuit een centraal datacenter naar users te streamen over gans de wereld is de max en werkt naar behoren. Uit ervaring leer ik wel dat het niet altijd even simpel is als dit vanuit een beperkt geschaald datacenter gepresenteerd wordt. Dat komt de performantie en user experience niet altijd ten goede. Maar de IT manager heeft wel wat hij wil. Een abstractie tussen het OS en de applicatie. Wanneer de applicatie moet worden geupgrade kan dit met zo min mogelijk gevolg voor de gebruiker.

Daarnaast kwam Citrix met een volgende stap. Wat als we de applicatie virtualisatie nu een verder doordrijven en ook het OS centraal gaan publishen? Vanuit het datacenter op een server gooien we virtuele desktops over de netwerkkabel tot bij de user die geen slimme terminal meer hoeft maar bij wijze een doorgeefluik met een minimum aan intelligentie. De desktopvirtualisatie is geboren. De ultieme centralisatie… of heeft de immerveranderende IT wereld toch nog meer in petto? Ik denk bijvoorbeeld aan het gevolg van cloud.

Misvattingen

VDI is goedkoop
Wel, deze is deels waar. Deels onwaar. Vaak wordt er gewerkt naar een project met VDI om te besparen. Wel ik zal u moeten teleurstellen. Zoals eerder aangegeven zijn eindgebruikers de dupe van te krap gesizede omgevingen. De performantie durft al wel is tegenvallen. Rode lampen gaan branden… Daarom is het belangrijk te weten dat de initiële bestelbon in gelijke grootorde zal liggen als wanneer er gewoon gekozen wordt voor het veranderen van de slimme terminals (pc, laptop,…) dit komt uiteraard door de extra servers, storage, networking, software die nodig is. Op lange termijn zal deze oplossing financieel beter presteren door een aantal factoren zoals koeling, stroomverbruik, management. In the long run is de “return on investment” beter. Maar daarvoor moet wel eerst cash op tafel komen om op termijn een verbetering te gaan voelen in de portefeuille.

VDI is beter
VDI is niet de holy grail zoals VMware en Citrix ons dit graag verkopen. Ik ben ervan overtuigd dat er zeker een aantal users voordeel bij hebben. Maar een user en dat is echt eender wie vindt verandering goed… Zolang het maar in hem of haar voordeel is. Wanneer performantie slecht is gaan er overal rode lampen af en wordt het IT project soms als flop afgevoerd of onder de mat geveegd. Het is daarom belangrijk om altijd ergens een aantal supporters van de oplossing te hebben. Mensen die testen alvorens in productie te gaan. Vaak jonge mensen die makkelijker openstaan voor verandering. De early adopters zoals we die ook wel noemen.

VDI is goed voor iedereen
De marketingslides hebben ons dat ooit proberen te laten geloven. Ik denk dat een aantal mensen binnen een bedrijf hier zeker voordeel uit kunnen hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen met veel administratieve taken. Callcenters zijn hier het perfecte voorbeeld. Hele dagen telefoons opnemen werken in dezelfde programma’s, vaak repetitief werk. Uiteraard zijn de mogelijkheden eindeloos maar de valkuilen zijn niet mals als het misgaat.

Mijn Point Of View
Centralisatie is absoluut goed. Ik kan alleen maar voorstander zijn van de technologie die vandaag op de markt ter beschikking is. Maar we moeten ook zeer goed weten waar de valkuilen zich bevinden. Daar wordt maar al te graag overgekeken als kleinere problemen. Er wordt maar al te graag meegesprongen op de razende trein der nieuwigheden. VDI durft al wel zo eentje te zijn.

Als ik moet kiezen tussen Citrix, VMWare & Microsoft. Geef me dan maar de eerste twee. Ik zag ooit een presentatie op VMworld waar iemand van IDC zei: Citrix is de marktleider, VMWare heeft het gat al serieus toegereden en Microsoft is goed maar enkel voor kleine omgevingen. Ik denk dat deze redenering vandaag nog steeds opgaat ookal is Microsoft vandaag toch bezig aan een stevige inhaalbeweging.

Door welke bril kijkt u in de VDI wereld?


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

3 reacties

Unexpected · januari 30, 2013 op 10:02

Ik sluit mij volledig aan bij je visie Stijn. VDI is een top-oplossing, maar niet zo “wow” als de marketing & sales afdelingen ons willen laten geloven.

Elke technologie heeft zijn plaats. Beter gezegd, elke solution is een oplossing voor een bepaald probleem. VDI is zo een solution voor een bepaald probleem, niet voor elk probleem.

Ik zie trouwens nog niet zo een brede implementatie van VDI in ons land. De meesten denken idd joehoe kostenbesparing, maar als dat hun primaire insteek is, komen ze van een kale reis terug.

Mooi gezegd.

STIJN'S THOUGHTS » IT strategie · februari 1, 2013 op 09:52

[…] die dagdagelijks niets anders doen dan bezig zijn met de nieuwe trends. Ik denk bijvoorbeeld aan de VDI, Big Data trends die al een tijd aan de gang zijn maar waar we niet allemaal een kant en klaar […]

Use Case: VDI | STIJN'S THOUGHTS · november 30, 2014 op 14:11

[…] schreef ooit al eens een stevige blogpost over VDI. Een jaar en 11 maand terug ongeveer. Sinds dan is er al heel wat water naar de zee gegaan en zie […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.