Vorig weekend was ik getuige van de première van het Brussels Volkstejoêter. Zij spelen dit jaar een stuk van Shakespeare. Het stuk “de getemde feeks” werd omgezet in het Brussels en op de koop toe in rijm. De titel van het stuk is ‘N Kat Es Gin Poos. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat ik deze voorstelling heb gezien omdat m’n schoonbroer het beste van zichzelf geeft in dit stuk. Super geestig stuk toneel. Hun speelkalender kan je hier vinden. Na het stuk en de staande ovatie kwam hun voorzitter het podium op en had nog een boodschap aan het adres van onze minister van cultuur Joke Schauvliege.

Ik herinner u even aan de besparingsronde in de cultuursector die ons Schauvliege een tijdje terug heeft gelanceerd. Er vliegen een ganse hoop verenigingen, muziekgroepen,… van de lijst van gesubsidieerden. Waaronder ook Vlaamse toneelgroepen die bezig zijn met het dialect. Jammer maar helaas hoor ik u denken. Wel eerlijk, ik heb het daar lastig mee. De eigenheid van onze cultuur moet toch behouden kunnen blijven. Er zijn zoveel mensen actief bezig in deze sector. Velen in hun vrije tijd anderen beroepsmatig. Nu als we spreken over eigenheid dan speelt taal hier toch een geweldige rol in? Of ben ik hierin verkeerd? Ons uitdrukken tegenover elkaar is uiteraard niet altijd in het algemeen Nederlands. Maar vaak in een taal afkomstig uit de streek waar je woont. Vele woorden worden streekgebonden uitgesproken. Dus voor het behoud van deze dialecten is er vandaag geen geld meer. Daar zijn een aantal mensen tegenin aan het gaan. Daarom zou het geweldig zijn moesten de lezers van deze blog toch even stilstaan bij het behoud van onze streektaal. Je kan een digitale petitie tekenen op http://www.dialecterfgoed.be/ . Ondertussen zitten ze al op +/- 10.000 handtekeningen. Ik hoop dat we dit nog even met z’n allen kunnen verdrievoudigen.


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.