20121121-200840.jpg

Ik schreef recent een blogpostje over wat Dell allemaal heeft gekocht de voorbije tijd. AppAssure is hier eentje van. AppAssure 5.0 is de nieuwste lancering van deze back-up software. Ik zag dat de interesse voor AppAssure groot is door het aantal searchopdrachten die op m’n blog terecht zijn gekomen. Daarom leek het me wel opportuun om nog wat extra info neer te schrijven…

Setting the scene

We zijn in een paar jaar tijd enorm kunnen groeien. We zijn qua technologie enorm gegroeid. Wanneer ik alleen al naar de servers kijk hebben we met de nieuwste generatie al snel 20-50% performance increase. Dit laatste hangt natuurlijk altijd af van de workload maar laat er ons vanuit gaan dat we steeds meer kunnen voor hetzelfde geld. Dat brengt ons meteen bij het probleem waar we met z’n allen meer tegenaan lopen. Money money is niet meer zoals ABBA het destijds bezong. We moeten besparen. Zowel privé ondernemingen als publieke instanties lopen tegen een bijna droge geldkraan aan.

Organisaties vragen véél van hun IT departement.

  • Verklein of elimineren van back-up window!
  • Back-up VM en fysieke machines vanuit 1 centrale management interface!
  • Haal onze applicaties binnen seconden terug ipv binnen uren/dagen!
  • Hoe zijn we zeker dat onze back-up consistent is?

Wat als we dit allemaal in 1 product kunnen aanbieden?

AppAssure 5.0 – Verder dan gewoon back-up

AppAssure maakte gebruik van een Core server die je kan installeren op een windows machine. Deze windows machine is als het ware het hart van je back-up met AppAssure. Je kan van hieruit back-up aansturen op machines die gekoppeld worden via agents binnen het OS. Deze agents pushen de data naar de core die op zijn beurt de data in zijn repository schrijft. Ik zie u al denken “Ja dit is het gewone standaard verhaal. Inderdaad! Dat klopt van hieruit gaan wij verder om back-up nog beter te maken.

Wij kijken bijvoorbeeld naar de consistentie van de databases zoals SQL & Exchange… Het is natuurlijk maar al te gek dat je maanden back-ups maakt en deze nooit gaat checken. Nu weet iedere admin dat het checken van back-up lastig is en tijdrovend. Met AppAssure kunnen we dit voor u doen.

Klassiek zien we bijvoorbeeld ook dat er een ganse dag gewerkt is en dat er ‘s avonds rond 18u een back-up mechanisme nog eens het onderste uit de kan haalt. Jaagt het netwerk tot tegen het plafond en gooit alle data over de lijn. Allemaal mooi maar wat als er gedurende de dag een fout optreed en er een back-up moet worden terug gezet? Juist ja dan verlies je alle data die je hebt aangemaakt tot de laatste back-up. Als deze back-up ook niet consistent blijkt te zijn ben je nog verder van huis want dan is het verlies alleen nog maar groter…

We hebben hiervoor een snapshot mechanisme die je kan instellen tot bijvoorbeeld 5 minuten tussen elke snapshot. U leest dat juist mijn back-up loopt gans de dag met een minimum impact op mijn netwerk want ik stuur enkel de delta’s door. Bij het falen van een systeem kan je ook meteen je machine on-line brengen naar bijvoorbeeld een VM of een stand-by fysieke machine. Kan het nog straffer?

Ja het kan! We kunnen je businesskritische machines on-line houden in een soort quarentaine. Elke genomen snapshot wordt meteen binnen deze virtual on-line gepushed. Het on-line brengen van een compleet in de soep gedraaide machine kan binnen een paar minuten ipv uren. Nu is het ook zo dat we de voorbije jaren al menige keer de natuur vreemde dingen hebben zien doen. Ik herinner u bijvoorbeeld aan de Pukkelpop storm, Fukushima, noodweer over de hele wereld. Zou het dan niet cool zijn om data naar een tweede site te kunnen sturen? Met AppAssure is dit mogelijk. De media aan de andere kant maakt eigenlijk niet uit. Je kan cloud space gebruiken of je kan een omgeving aan de andere kant gebruiken. Zoals u dit zelf wil natuurlijk…

Licenties

Ik zag ooit een prijslijst van een back-up concullega… Een waslijst van SKU’s waar je eigenlijk niet meer weet hoe en wat er voor welke funtie dient. Is het nu gebasseerd op capaciteit of eerder op feature? Wat is interessant voor mijn organisatie? Hoe zal ik groeien? Hoe weet ik dat deze licentiepolitiek iets is waar ik het de rest van m’n dagen mee kan gaan doen? Wel daar doen we het eigenlijk wederom beter… Qua licenties hebben we het KISS principe toegepast. Keep It Simple Stupid. Een core server hoeft geen licentie. Deze zit in de prijs van de AppAssure licenties. Eigenlijk heb je enkel licenties nodig voor je fysieke hardware.

Waarmee ik het volgende wil zeggen. Windows Server, Exchange, SQL, Sharepoint, Hyper-V, Xen server, Linux heb je één licentie nodig. Voor Vmware hebben we de politiek van de vendor gevolgd en nemen we per CPU een licentie op. Voor Hyper-V/Xen/Vmware zitten alle VM’s onder de licentie. Met 1 virtuele host gecovered heb je de mogelijkheid om zowel Exchange, SQL, Sharepoint, Linux te gaan back-uppen.

Voor desktops hebben we per stuk of per 100-pack licenties.

Een aantal speciale gevallen zijn bijvoorbeeld restore naar ongelijke hardware bijvoorbeeld Fysiek naar Virtueel. Heb je een add-on nodig. Net zoals het terughalen van single mails hebben we een extra add-on licentie per server. Voor Sharepoint hebben we ook een add-on die documenten granulair kan terughalen.

Misschien even een case kwestie van het duidelijk te maken.

Een omgeving bestaat uit 5 servers. 2 fysieke Windows servers, 3 VMWare hosts uitgerust met 2 CPU’s met hierop 1 Exchange, 1 SQL. Ik wil wel graag single mail restore kunnen doen.

Hiervoor heb je dan onderstaande voor nodig.

  • 2 Windows server licenties
  • 6 VMWare licenties
  • 1 MailRetriever licentie.

Makkelijk toch?

Installatie is behoorlijk simpel. Installatie van de Core Server wordt er gezocht naar een aantal dependencies zoals AD, DNS,… Eens deze dependencies allemaal ok zijn kan je aan de slag met het deployen van agents via de core. Deze worden dan gepushed naar de machines. Je kan ook manueel de agents installeren. Vrij te kiezen met andere woorden.

Eens de agent gepushed is naar de machine zal de agent zelf zien wat er in deze machine geinstalleerd is. Gaat dan refereren naar de licentieportal en kijken of er nog een licentie beschikbaar is. Wanneer hier geen problemen zijn gaat hij naar gelang de applicatie binnen het OS kiezen welke agent hij zal gaan deployen. Makkelijker kan bijna niet.

Eens de agent zichzelf gaat aanmelden binnen de core server kan je kiezen welke drives er allemaal moeten meegenomen worden in de back-up. Hier kan je dan een back-up schema voor aanmaken.

Ziezo. Ik hoop jullie hiermee al een stuk op weg te hebben gezet. Ik heb voor jullie nog een aantal technische documenten uitgezocht te vinden op…

AppAssure 5 Deployment Guide (EN)

AppAssure 5 User Guide (EN)

14-dagen test download

Categorieën: Dell

sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.