Het is alweer een tijd geleden dat ik nog iets schreef over onze hond Mac.
Het beestje is ondertussen toch al wel een maand of 8 oud en de puppystreken blijven nog steeds flink de revue passeren. Maar ach je ziet zo’n klein monstertje snel heel graag dus je vergeet snel dat ze zo’n hondenkwaad uitsteekt. Ondertussen blijven we nog wel naar de hondenschool gaan. We leren er nu trucjes die je eigenlijk niet in het dagdagelijkse leven gebruikt maar wel leuk zijn. De hond doet alles om aandacht en het is een enorme stimulans om andere dingen te gaan leren. Als baas is het gewoon fijn om de kleine viervoeter te zien groeien en je in volle enthousiasme de vijf, de andere vijf en de tien ziet geven. Het geeft je ook wel een kick als een trucje eindelijk lukt zoals we het willen. Ondertussen is er al,redelijk wat routine in het leven van Mac geslopen. Wandelen betekend voor de lift zitten, de lift nemen, in de lift zitten tot die beneden is. Eens beneden uitstappen, aan de deur van de auto gaan staan om op de passagierszetel te gaan zitten. Op weg naar het dichtstbijzijnde parkje. Eens aangekomen moet ze blijven zitten tot ik ben uitgestapt en alles heb klaargemaakt om te gaan wandelen. Wanneer ik meteen klaar ben doe ik,toch de deur dicht en ga ik eens rond de auto gewoon om de gewoonte te behouden.
Ik rij met haar tot daar omdat ik met haar nog steeds het volgen zeer goed en consequent moet oefenen. Ik heb gemerkt dat de aandacht snel verslapt als ik op bekend terrein durf te voet gaan. Het stappen in het parkje lukt aan de lijn zonder te trekken. Ik heb dan ook de jokerbeloningen ten tonele gebracht om haar toch maar aan de lijn te laten lopen. Het lukt maar dit zal nog veel bloed, zweet en tranen kosten. Doorzetten en nog is doorzetten! Op onbekend terrein is ze veel afhankelijker van ons en blijft ze vrij goed aandeel lijn lopen. Consequentie is de sleutel tot succes!

Tijdens het wandelen heb ik sinds kort een frisbee geïntroduceerd. In het begin een beetje zoeken hoe we haar de frisbee deden terug brengen maar dit lukt eigenlijk vrij goed. Oefening baart kunst zeggen ze altijd!

We proberen sinds kort ook het in de zetel zitten af te leren als wij in de zetel zitten en haar ertoe te verplichten om in de mand of op onze poef te gaan zitten. Op deze manier hebben we de zetel toch terug geclaimd op een hondje dat dacht dat alles voor haar is.
Dit is ook een work in progress maar lukt vrij goed.
Ik merk dat we hoe langer hoe meer haar kunnen schapen tot iets wat wij willen dat ze is. Het gehoorzamen op zich lukt bij mij het beste. M’n vrouw heeft nog iets minder vat op haar maar ook hier is doorzettingsvermogen heel belangrijk. Ik probeer ook m’n vrouw voor Mac hoger op de ladder te laten staan. Door haar bijvoorbeeld als eerste te laten binnengaan op ons appartement. Ik als tweede. Mac moet op de gang wachten tot we haar zeggen dat ze binnen mag.

Op de hondenschool leerde we een aantal fijne trucjes. Eentje hiervan is “plaats”. De plaats wordt gesymboliseerd door een handdoek. De bedoeling van deze oefening is dat we die handdoek bijvoorbeeld kunnen meenemen naar een terras,vrienden, park,… Dat is dan voor haar een gekend plaatsje waar ze altijd terug naartoe kan als ze moe is of even alleen wil zijn. Maar ook een plekje waar wij haar naartoe kunnen sturen. Eigenlijk een zeer mobiele mand :-).

Over een mand gesproken. Ik zei dat ze de puppystreken nog wel in haar vel zitten heeft.
Haar mooie rieten mand is vakkundig met de grond gelijk gemaakt. Laat ons zeggen dat ze die naar haar zin heeft verbouwd… We probeerde dit wel tegen te gaan maar niets kon haar stoppen. Elke kans dat ze kreeg om achter ons gat toch nog een stukje riet af te knabbelen nam ze met vier pootjes en stukje voor stukje werd de mand gedemonteerd. Ach ja dit gebeurd nu eenmaal…

Hieronder kunnen jullie de gekende wishlist terugvinden. Vanaf nu probeer ik de trucjes nog te updaten in kleinere follow-up blogs eens per maand of 2. Kwestie van jullie op de hoogte te houden hè

Mac’s Trukendoos
Zit
Lig
Kom Hier
Pootje
In u mand
In u bench
Reageren op fluitsignaal-terugkomen-voor baasje zitten
Blijven zitten op de passagierszetel in de wagen
Wachten
Kijk
Voet
Bij het eten niet opspringen
Vanuit zit-wacht-kom hier-zit
Lig-blijf
Plaats
Terugbrengen van “prooien”
High Five
High Ten
Verschil maken tussen welk pootje naar gelang het hand verschillend is.
In de auto springen
Op de poef
Neen (stoppen waarmee ze bezig is)

Work in progress

Bij het zeggen van het woord “neus” dat ze aanraakt wat je toont
Zitten aan een zebrapad
Pang! (op zij gaan liggen)
Links en rechts kijken op commando
Frisbee spelen

Verlanglijstje

Met de neus verschillende voorwerpen tonen die ik wil dat ze toont nadat ik het voorwerp heb aangewezen en het commando “neus” heb gegegeven.
Sluip
Rond mij lopen wanneer ik het wil
Nee schudden
Ja schudden


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.