Sinds kort is het nieuwe server OS van Microsoft gelanceerd. De nieuwste telg is met stevig tromgeroffel aangekondigd. Binnen Dell is er een kleine roadshow aan de gang om het OS te komen voorstellen. Vandaag was Belgiƫ aan de beurt. Een paar highlights kunnen jullie hieronder terugvinden.

Presentator van dienst was Mark Mulvany. Een Microsoft architect binnen Dell. Een presentator om u tegen te zeggen. Hij kan werkelijk je dolenthousiast de kamer doen uitlopen. Misschien zet hij me stiekem ook wel aan tot deze blogpost!

Windows server 2012 zal buiten de opsmuk van de lay-out. Ook tal van nieuwe management features toevoegen zoals bijvoorbeeld zonder System Center een heel hoop servers patchen, role activeren. Dit meestal in een paar clicks en alles wordt eigenlijk zo goed als geautomatiseerd! Met een gigantische tijdwinst als gevolg.
Dat is eigenlijk iets wat MS al lang had moeten doorvoeren. Maar we mogen super tevreden zijn dat het er nu inzit. We gaan er nog plezier aan hebben! Daarnaast heeft dit OS ook een touch interface. Ja hoor een touch interface voor een server OS. Maar eigenlijk is dat nog zo zot niet. We hebben toch praktisch allemaal een Smartphone met touchscreen? Handig toch zo remote inloggen en dan er vlotjes op los tikken met je Smartphone? Een volledige server from scratch opzetten lijkt me een beetje gek maar monitoring en basis management kan je perfect via touch interface. Niet te vergeten dat er ook wel wat portables met touch op de markt gaan komen. Misschien kunnen we daar dan ook wel wat mee?
Wanneer je op de desktop van de nieuwe server komt valt er meteen iets op… Hier hebben ze ook de start knop weggelaten. Beetje vreemd maar denk wel dat we het gewoon zullen worden… Maar dit zal toch wel een aanpassing vragen.

Daarnaast is vooral hyper-v stevig in een 2.0 fase terecht gekomen en moet ik zeggen dat het toch wel uitkijken zal worden voor onze vrienden van VMware. Versta me niet verkeerd ik ben een enorme fan van wat VMware doet maar denk dat ze toch wel hun ogen zullen moeten openhouden. De schaalbaarheid waar vroeger iedereen wat op aan het zagen was is eigenlijk volledig rechtgetrokken en uiteraard is VMware op een aantal vlakken beter. Maar MS is op sommige vlakken dan weer de meerdere van VMware. Alleen dat al om te zeggen dat het toch wel serieus schaalt.
Build-in zijn er ook een aantal fijne features zoals bijvoorbeeld een virtuele share opzetten die bijvoorbeeld kan gaan dienen als storage voor SQL clustering. Om in deze share een volledige virtuele omgeving te knallen is ook niet de bedoeling en dat is ook wat we vandaag te horen kregen. Maar kan wel worden gebruikt om basis dingen te gaan sharen. Daarnaast is er ook build-in replicatie voorzien. Vroeger hadden we voor host based replicatie beroep moeten doen op een externe software die dan op zijn beurt ook weer een zak geld kost. Nu zit dit er gewoon in. Fijn toch?! Naast schaalbaarheid en fijne features claimen onze vrienden dat het ook stabieler is geworden. Wel eigenlijk geloof ik dit wel. Er zijn een aantal klanten die al wat hebben gespeeld met hyper-v en de ervaring is alleen maar positief!

Licentiegewijs maken ze het ons voor 1 keer makkelijk! Enterprise valt weg en alleen Standard en Datacenter hebben de keuze overleefd. Standard mag maximum 2 VM’s huizen. Datacenter mag dan weer ongelimiteerd gebruik maken van VM’s. Ik zou zeggen Datacenter is the way to go in virtuele omgevingen. Fysieke installaties hebben weinig tot geen rede om Datacenter te gebruiken.

Enige stevige verandering

Mijn next step is toch om is te kijken naar wat Microsoft Server 2012 ons te bieden heeft. Binnenkort gaan we dit dan ook deployeer in ons demolab. Ik kijk er al naar uit want het lijkt me wel wat!

Gaat u ook zo meteen aan de slag met dit nieuwe OS? Of toch maar wachten tot SP1 of R2?


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.