Op 22/03 werd er ergens in de Kempen een kleine viervoeter geboren. We waren al een tijdje op zoek naar een hondje en hebben dan ook een hondje gekocht bij een fokker. Onze hond is van het ras Cocker Spaniel in het licht en donkerbruin met prachtige oogjes.
Een echte dame! Oh ja de naam kan ik jullie toch niet onthouden ze kreeg een IT naam “Mac”. Dit zal waarschijnlijk wel beroepsmisvorming zijn. Mijn excuses hiervoor…

Nu haal je zo een klein bolleke wol in huis van net geen 2 kg. Maar hoe begin je met de training? We hadden in de familie al een hondje dat getraind was volgens het principe van Martin Gaus. Wanneer je dat niet heel veel zegt trainen met een clicker je misschien wel iets.
We hebben ondertussen 2 puppylessen achter de rug. Deze verlopen eigenlijk zeer goed. Het gaat tot nu toe nog allemaal over aandacht krijgen en hoe je je hond leert om naar je te kijken en hem hiervoor ook te belonen. Dit doen we door de lijn vast te houden in ons rechterhand en enthousiast achteruit te lopen. Wanneer de hond kijkt geven we een snoepje. Easy Easy! Af en toe proberen we ook al om een zitje of af (liggen) te fixen maar de hoofdbrok van de aandacht moet liggen bij het aandacht krijgen. Want als je hond niet kijkt en geen aandacht aan je besteed is het natuurlijk zeer moeilijk om verdere stappen te ondernemen met je hond.

Gisteren gingen we in de eerste volwassenles aan de slag met onze clicker. Hier opnieuw aandacht krijgen en de clicker aan een oogcontact linken. Ik moet zeggen dat onze kleine Mac het niet zo slecht doet. Ze legde vrijwel meteen de link tussen de clicker en een snoepje. Het clicksysteem is vrij makkelijk.

– Baas vraagt aandacht
– Hond geeft aandacht door oogcontect
– Baas klikt
– Baas geeft snoepje.

In deze volgorde wanneer je 2 x zou klikken moeten er ook 2 snoepen aangekoppeld zijn. De hond moet leren dat wanneer er een click is dat er altijd iets volgt van beloning. We doen dit ook enkel voor gekende oefeningen of voor het verbeteren van oefeningen. Bijvoorbeeld als de uitvoering sneller is wordt er geclicked en krijgt ze iets. Op die manier krijg je de reactie van de hond dat ze altijd moet blijven presteren en niet verzwakken is de boodschap anders geen aandacht :-).

Ik geloof wel in deze manier van opvoeden alleen kan ik het me soms niet laten om toch is van mijn oren te maken. Maar dat is dan weer negatieve aandacht… Volgens het Gausprincipe doet een hond alles om aandacht te krijgen. Zelfs negatieve aandacht. Negatieve aandacht kan vanalles zijn, jammeren, bijten, putten graven, weglopen,… Positieve aandacht vergeten we behoorlijk snel. Je hond eens een knuffelen als ze toch even rustig is en er meteen bijzeggen “Flink zo” dan weet ze ok als ik rustig ben krijg ik nog meer knuffels én aandacht. Deze manier lijkt wel te werken. Het gaat zelfs zover dat wanneer onze hond binnen pipi of kaka doet dat we dit in alle stilte opruimen. Wanneer ze daarentegen buiten in het gras haar behoefte doet krijgt ze dikke knuffels, snoepje. Op een zeker punt zal onze hond moeten redeneren. Oh als ik buiten ga is het altijd feest, binnen pipie is geen feestje… Dan kies ik toch voor de knuffels en snoep hiermee heb ik tenminste iets gewonnen.

Kijk keihard uit naar het vervolg. Maar natuurlijk practice makes perfect. Dus vanaf nu oefenen we alle dagen 10 minuten. Mijn plan is om toch de meeste dingen onder de knie te hebben na het einde van de lessenreeks. Vandaag maakt ze al indruk op andere pups die samen met haar zijn gestart door haar zitten & liggen. Je kan tweets terugvinden met hashtag #MacTheDog

Ik hou jullie zeker op de hoogte van het verdere verloop van de training. Hieronder een paar dingen die Mac al kan en work in progress ik hoop dat de trukendoos nog verder zal uitbreiden.

Mac’s Trukendoos
Zit
Lig
Kom Hier
Pootje
In u mand
In u bench
Reageren op fluitsignaal

Work in progress
Wachten
Kijk
Voet
Bij het eten niet opspringen

Verlanglijstje
Zitten aan een zebrapad
Verschil maken tussen welk pootje naar gelang het hand verschillend is.
Hoofd naar rechts & links
Blijven zitten op de passagierszetel in de wagen

Wat verlangen jullie zo allemaal nog van jullie hond? Misschien kan ik me wagen aan onze versie van jullie commando.


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

0 reacties

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.