Chez Stijn komt er brood op plank door te werken bij Dell. Ondertussen al ruim een jaar én het blijft me bekoren. Een paar jaar terug zijn we begonnen met overnames te doen. Eerst kwam Equalogic, Compellent, Ocarina, Exanet, AppAssure,… Ondertussen zijn er nog een aantal de revue gepasseerd maar rond storage zijn dit toch wel de belangrijkste.
Ik moet zeggen dat we al een mooi portfolio bij elkaar hebben gekocht.
Maar laat ons eerlijk zijn elke grote vendor is op die manier groot geworden.
Paar voorbeeldjes HP kocht Compaq, EMC kocht Datadomain, Symantec kocht Veritas en ga zo maar door.

Wat in de meeste gevallen mist is een volwaardige allesomsluitende strategie achter deze aankopen. Dit is iets wat ik bij Dell wel zie. Onze strategie gaat er niet zo zeer om elk product apart te gaan verkopen maar eerder een juiste oplossing aan onze klant brengen. Het verhaal rond ons storage portfolio noemen we “Fluid”

Fluid By Design 

Het gaat vandaag al lang niet meer over het opslaan van data en het ter beschikking stellen van data.
De manier hoe we met data omgaan zal als maar belangrijker worden. We moeten dus maar beter vandaag nadenken hoe we onze data vandaag en in de toekomst zullen opslaan en ter beschikking stellen.
Als we even naar ons persoonlijke levenssfeer kijken zien we hier zelfs de data groeien.
Misschien even kijken naar je afbeeldingen, muziek, films,… dit groeit alleen maar en zal nooit krimpen.
Het lijkt misschien een domme vraag maar hoeveel keer kuisen jullie je persoonlijk data op?
Dingen die je niet meer gebruikt op externe schijf zetten, off-loaden op een externe service.
Wanneer ik voor mezelf moet spreken is m’n antwoord “nooit”. De volgende vraag die we ons kunnen stellen is. Hoeveel keer bekijk je die foto nog van die top vakantie aan de Costa Del Sol in 2002? Ook daar zal het antwoord in vele gevallen “nooit” zijn. Maar oh wee als die foto reeks onbeschikbaar is wanneer we die toch nog eens willen zien. Dan zal de technieker in het lokale computerwinkeltje een stukje staan zweten om die foto terug te halen.
Wanneer we dit nu even op globale schaal bekijken is dit natuurlijk nog een ander verhaal. Kijk maar naar Youtube bijvoorbeeld een paar maand geleden las ik een artikel dat er elke minuut 60uur video wordt geupload. zeer recent las ik een artikel dat op hetzelfde YouTube platform ondertussen 72uur per minuut wordt geupload.
Ook daar blijft data groeien want dat ene filmpje dat ik aan m’n nonkel wil laten zien op het eerst volgende familiefeest wil ik zeker terug kunnen halen op YouTube. Dus dat moet ook nog is altijd 24/24 beschikbaar zijn.
Géén sinecure als je het mij vraagt…
Bij Dell denken we dat we kunnen helpen. Wij hebben de producten die bedrijven kan helpen van klein naar groot. We stappen ook wat af van het principe om storage te gaan kopen voor meer dan dat je vandaag zal nodig hebben.
Want wie weet welke nood er achter de hoek komt kijken. Misschien wordt de business wel geimpacteerd door de crisis of zit je aan de winning side en gaan de zaken goed en komen er plotse noden naar meer storage of meer performance.
Daarnaast is het ook zo dat 70% van de geproduceerde data statisch wordt. Dus het ook geen zin heeft dit op onze performantste systemen te laten staan.

Wij proberen er zeker van te zijn dat data op een transparante manier altijd beschikbaar is maar dat je diezelfde data ook opslaat op de beste performance & beste prijs per gigabyte. Dit kunnen we zonder enig probleem transparant laten gebeuren. Maar naast dit is het ook belangrijk om je primaire datastorage onlast en ook een archief te gaan bouwen. Natuurlijk mag het tieren van data voor de user geen enkel verschil maken. Want als de user data wil maakt het niet uit van waar die komt of dit nu super snel of iets trager op het scherm staat dit maakt niet uit. Maar voor een bedrijf is dit wel de wereld van verschil. De data met véél read/write bewegingen zal beschikbaar zijn op de snelste tier (bijvoorbeeld SSD of SAS 15K) maar de data het super belangrijk project van een paar maand terug waar eigenlijk niemand meer van wakker ligt zal ondertussen op wat tragere disken staan. Deze disken zijn typisch de grote capaciteiten van Nearline SAS (SATA van vroeger). Zoals jullie al wel kunnen raden staat er naast SSD/SAS 15K een heel ander investeringsplaatje staat dan naast Nearline SAS.
Ook de capaciteiten zijn zeer verschillend bij NL-SAS zijn we ondertussen aan 3TB bij SAS is dit nog maar 900GB (10K). U kan dan ook al raden waar de meeste uitbreiding gebeurd. Juist ja in de traagste tier van het model. De speeltuin der storage is fijn om in te werken en het brengt ons ook steeds naar fijnere projecten.
Ter afsluiting post ik nog een zeer fijn filmpje dat m’n uitleg van hierboven wat meer in het marketing licht plaatst.


sdepril

Having fun in the #SDDC als VSAN specialist SE bij VMware | Dad of 2 | #Belgium | Technology | Social Media Addict | @vMusketeers |Opinions Are Mine

1 reactie

STIJN'S THOUGHTS » Dell Fluid Data · december 10, 2012 op 14:47

[…] Dell Storage Strategie in een klein YouTube filmpje.  Altijd fijn omdat even te […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.