VSAN Series: LUNs Suck!

In deze series heb ik het vorige keer gehad over wat HCI is en wat VMware zoals te bieden heeft. VSAN is dus het antwoord en is op dit moment de nummer 1 software defined vendor op de markt. Met dik 10.000 klanten kunnen we spreken van een stevige en vasthoudende groei. Maar wat is VSAN eigenlijk?

Software rules the world! 

VSAN is de storagesoftware die ingebakken zit in vSphere. Op zich maakt VSAN een pool van storage van de SSD’s (en HDD’s) in een standaard x86 server. In de storagewereld is iedereen aan het vechten voor elke korrel. Checkboxes worden naar hartelust afgetikt bij het invullen van een RFP. Conclusie is dat we van verandering houden als we de juiste enterprise features hebben. Binnen VSAN kan je deze vinden voor de storage ingewijden onder ons – Ja we doen, dedupe, compressie, stretched clustering, data at rest encryptie,… Een waardig alternatief dus met andere woorden!

Storage management made easy

VMware heeft een heel goeie kijk op storage. Ik zou zelf één van m’n collega’s willen quoten – “LUNs suck”. Waarom zouden we toch bezig blijven met disken in een systeem te alloceren als het anders én beter kan?
Dat is exact wat VMware bedacht toen ze een Storage Policy Based Framework bedacht.

Bekijk een policy als een pricetag. Als ik in een kledingwinkel rondloop is niet elk stuk dat in de rekken hangt hetzelfde geprijsd. Elk kledingstuk heeft zijn prijs vermeld. Vaak zie je ook nog kledingmaat, merk, samenstelling van het kledingstuk,.. vermeld op deze pricetag. Zou het niet vreemd zijn als elk stuk hetzelfde geprijsd is? Maakt niet uit of het nu van een gerenomeerd merk is of pure confectie. Zou het niet vreemd zijn als we allemaal dezelfde maat droegen? Ik wil de mensen met een maatje small niet echt in een XXXL zien. Laat staan omgekeerd… 🤔.

Dat is exact hoe we omgingen met klassieke storage. We gingen een LUN uitdelen aan VM’s die in een bepaalde performantie of beschikbaarheid moesten hebben. Vaak maakten we niet echt onderscheid of deze VM nu belangrijk was of onbelangrijk was. Ik hoorde heel regelmatig klanten de zin maken – We hebben geen idee dus we repliceren gewoon alles naar de secundaire site. Alles werd met andere woorden over dezelfde kam geschoren. Maar ook VM’s die op een RAID 1, 5 of 6 LUN stonden, stonden daar mogelijks niet op hun plek. Dit veranderen kon soms wel eens tricky zijn… Er ontbrak met andere woorden elke vorm van flexibiliteit en transparantie.

Met onze (Storage Based Policy Management) SPBM hangen we een price tag oftewel policy aan elke VM of beter gesteld een onderdeel van een VM. De VMDK’s, Swap, snapshots,… worden allemaal als een object behandeld met de daaraan gekoppelde policy. In deze policy kan je aangeven hoeveel kopieën je wil hebben in wat we noemen een “Failure to Tolerate”. Vrij vertaald – Hoeveel falingen kan ik tolereren voor ik effectief data begin te verliezen? De vraag is dan hoe wil ik dit gaan behalen? Welke methode wil ik gaan gebruiken om data op te slaan. We hebben een performante & een capaciteitsvriendelijke methode. Bij de performante optie gaan we gebruik maken van volledige mirror van de data. Bij de capaciteitsvriendelijke optie gaan we kijken naar een pariteit om achteraf alles opnieuw te kunnen gaan berekenen. In onze UI ga je beide terugvinden als RAID1 / RAID 5.

Er zijn nog een hele berg extra mogelijkheden zoals checksum, IOPS limit, Disk Stripes, Space reservation,… Een screenshot van hoe je een policy kan maken kan je hiernaast vinden. Je hoeft niet alle tags mee te geven je kan gewoon kiezen wat relevant is voor jouw type object en dan ben je eigenlijk al klaar. Easy!eze kan je dan loslaten op een object en kan je blijven hergebruiken! Maar ook als je bijvoorbeeld een VM hebt die toch wat minder belangrijk is dan oorspronkelijk gedacht kan je gewoon policy aanpassen en onder water gaat VSAN ervoor zorgen dat dit helemaal tot stand komt. Dat maakt onze oplossing natuurlijk wel super flexibel en aanpasbaar in de tijd dat je een omgeving on-line moet houden. Wil je de policy aanpassen is het niet moeilijker dan rechtsklikken change policy – klaar! Onder water zal alles dan geregeld worden om compliant te worden met deze policy. Veel makkelijker dan dit zal het niet worden!

Maar Software is niets zonder Hardware… Daarom zullen we de volgende blogpost even ingaan op hoe VSAN dan omgaat met de onderliggende hardware!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.