VSAN Series: HCI-watte?

Als je even zoekt op m’n blog zal je snel leren dat ik al enige tijd vertoef in de datacenter infrastructuur wereld. In de voorbije 10 jaar leerde ik vanuit de pre-sales hoek de wereld van IT kennen. Door de constante evolutie van deze wereld ben ik me stilaan beginnen specialiseren in de bouwblokken van het datacenter.

M’n dagelijkse bezigheid vandaag is VSAN. Ik merk hoe langer hoe meer een nood aan wat extra info en back to basics informatie geënt op m’n regio. Vandaar het idee om een serie te lanceren rond VSAN. Ik kijk naar de dingen vanuit pre-sales perspectief. Diep technische dingen ga ik hier waarschijnlijk niet laten landen maar wel bruikbare tips en links vergezeld van wat Vlaamse taal. Als je technisch VSAN wil doorgronden kan je onderaan deze blog een aantal links vinden die je wel kunnen helpen de dingen nog beter te verstaan.

Maar nu over naar de orde van de dag. VSAN baby!

De markt is in constante evolutie zo ook in de datacenter wereld. We hebben lang gesproken over storage en zijn toeters en bellen. Met de komst van virtualisatie hebben we eigenlijk een heleboel pleisters geplakt om de boel makkelijker beheerbaar, performanter & beter schaalbaar te maken. Dit zijn een paar dingen maar de lijst is nog vele malen langer. Maar zoals u weet pleisters plakken heeft weinig zin als je de effectieve evolutie niet omarmd.

Vroeger (dat klinkt als 20 jaar terug maar dat is het niet – timeframe = 5 jaar terug) hadden we servers, netwerking, storage en switches voor de boel aan elkaar te knopen. Alle componenten werden met man en macht beheerd door een ploeg van domeinexperts. Met de komst van snellere CPU’s meer geheugen in de server is virtualisatie in elk datacenter een standaard methodiek geworden. Hier hebben we tegelijk een storage probleem gekweekt want we kende good old RAID nog wel. Maar plots werd het maken van LUNs en het beheren van storage een dagdagelijkse job. Een paar 100 datastores is in vele datacenters een gangbaar aantal. De vendoren in de markt knokken zich dood voor elke TB en als het even kan nog tegen de laagste prijs. De uitdagers in de markt staan niet stil en zien dat het beter kan. Door de voorgenoemde snellere servers kunnen we nu even goed storage in die behuizingen steken én door middel van software lijmen we alle stukjes terug aan elkaar en we hebben een storage systeem dat performant is, vanwege de nieuwe technologieën, dat schaalbaar is van nature en dat makkelijk beheerbaar is gemaakt vanop de tekentafel.

Nu dat lost al een hele hoop problemen op. De komst van software defined storage heeft de datacenterrevolutie nog versneld. VSAN is het antwoord van VMware op de vraag – Wat doet VMware zoal in de software defined storage (SDS) wereld?

Dat samenvoegen van CPU, memory, storage én bandbreedte is wat we in het vak – Hyperconverged noemen maar de term HCI is al even gangbaar.

In de volgende blogposts ga ik verder ingaan op – Wat VSAN is en waarom je dit moet willen in je Datacenter?

Nuttige Links voor wat in depth leesplezier

Duncan Epping ‘s Blog – http://www.yellow-bricks.com
Cormac Hogan ‘s Blog – https://cormachogan.com
VMware VSAN Blog – https://blogs.vmware.com/virtualblocks/products/virtualsan/
Virtually Speaking Podcast – http://www.vspeakingpodcast.com
VMware Storagehub – https://storagehub.vmware.com

1 thought on “VSAN Series: HCI-watte?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.